Confidenţialitate

Dr. Mihaela Bilic prezintă de vineri, 16 septembrie, Frecvența Gustului la Europa FM

Într-un secol al vitezei, în care bolile cronice cauzate de obezitate, stres și poluare ocupă primele poziții în topul mortalității, mulți dintre noi neglijează unul dintre cele mai importante aspecte: alimentația zilnică!

Frecvența Gustului, cea mai nouă emisiune din grila de toamnă Europa FM, ce se va auzi live în fiecare vineri începând cu ora 18:15, își propune să aducă sub lumina reflectoarelor câteva lucruri esențiale, ce ne vor ajuta să ne apropiem de un echilibru nutrițional, ne va răspunde la întrebări legate de alimentație și ne va deschide ochii (și urechile)  pentru un plus de sănătate și moderație în viața noastră.

Iar cea mai potrivită voce, în jurul căreia se va clădi Frecvența Gustului, este Mihaela Bilic. Cei mai mulți dintre voi o cunoașteți deja: medic primar diabet, cu un master în psihonutriție în cadrul GROS Paris (grupul de cercetare pentru obezitate și supraponderal). Absolventă a Facultății de Medicină din București, dr. Mihaela Bilic este medicul nutriționist care vrea să aducă din nou bucuria și plăcerea pe mesele românilor. Autoare a unor cărți de succes, vândute în mii de exemplare (Silueta dincolo de mituri, Trăiesc deci mă abțin, Sănătatea are gust) și promotor al multor campanii de educație nutrițională, Mihaela Bilic și-a propus să redea oamenilor încrederea în mâncare, să le arate că sănătatea are gust! Prin intermediul numeroaselor emisiuni tv la care a fost invitată, dar și în cadrul conferințelor și seminariilor pentru publicul larg, sfaturile și recomandările ei au ajuns în multe case și au ajutat mulți români. Din poziția de medic primar diabet și boli de nutriție, la care s-a adăugat mai nou un masterat de psihonutriție la Paris, dr. Mihaela Bilic ne îndeamnă să facem din mâncare un prieten și din alimentația sănătoasă și echilibrată un stil de viață!

Pentru a ne sincroniza cu Frecvența Gustului, Mihaela ne-a răspuns la câteva întrebări, prin care ne-a dezvăluit un pic din formatul emisiunii, în același timp oferind contextul nutriției și alimentației echilibrate în România:


Care este planul sau, mai bine spus, scopul emisiunii Frecvența Gustului?

Nutriția a devenit cel mai atrăgător și mai controversat subiect. Pentru că oamenii sunt interesați și curioși în acest domeniu, există o avalanșă de informații și păreri. Cum alegem informația care ni se potrivește? Cum facem diferența dintre adevăr și manipulare? Cum scăpăm de mituri și prejudecăți? Ăsta îmi doresc să fie rolul meu: să-i împac pe români cu mâncarea și să-i ajut să aibă mai multă încredere în ei decât în nutriționiști!

Crezi că o astfel de emisiune poate schimba ideea adânc înradăcinată în cultura noastră “n-am nevoie să mă învețe cineva pe mine ce să mănânc ca să-mi fie bine”?

Ba din contră, asta e ideea, să ne asumăm răspunderea pentru alimentația noastră! Moda cu nutriționiștii a dus la o infantilizare în masă. Oamenii au impresia că nu mai sunt capabili să ia propriile decizii legate de mâncare. Echilibrul și moderația se dobândesc prin educație și disciplină, iar alimentația se bazează pe semnalele pe care ți le dă organismul și care trebuie ascultate. Medicul nutriționist decide în locul tău doar în cazul în care ai o boală și nu mai poți alege instinctiv ce-ți face bine și ce nu.

Cât de importantă este alimentația pentru un regim sănătos de viață?

Se spune că ești ceea ce mănânci. Eu cred că mâncarea este un element care a fost mult prea mult acuzat și exploatat. Oamenii au făcut o obsesie din mâncare și au uitat alte elemente esențiale pentru sănătate, de la stres la poluare. Ori stresul, nemulțumirea și insatisfacția personală îmbolnăvesc mai mult decât mâncarea. Cat despre mediul în care trăim și pe care nu-l putem controla, ce să mai vorbim… Nu mâncarea ne omoară și ne îmbolnăvește, dar e comod să o acuzăm pe ea!

Pe lângă fotbal, politică, economie etc, este românul expert și în nutriție?

Toată lumea se simte îndreptățită să dea sfaturi despre mâncare. Și nu e nimic greșit în asta, cu condiția să ne limităm la experiența personală și la pregătirea profesională pe care o avem. Din păcate, noi ca români lansam păreri și idei cu titlu de lege și ne simțim îndreptățiți să ne băgăm în viața celor din jur. Fiecare om e liber să mănânce ce-i place. Iar dacă cere părerea cuiva ar trebui să știe care este expertiza în domeniu a celui din fața lui. Și să aleagă cu discernământ sfaturile și recomandările primite. Pericolul apare când antrenorul de fitness se crede medic nutriționist sau tu iei prea în serios regulile impuse de tot felul de “specialiști” în nutriție.

Din perspectiva mâncărurilor tradiționale românești și a felul în care ne-au hrănit părinții noștri, mănâncă românii sănătos?

Românii mănâncă mult și asta nu e sănătos. Mâncarea noastră tradițională e hrănitoare și consistentă, însă s-au dus demult vremurile în care făceam muncă fizică sau stăteam iarna în frig. Avem nevoie de ajustări ale dietei. Putem rămâne pe preparate tradiționale cu condiția să micșorăm porția și numărul de feluri de mâncare de la o masă. Iar dacă băgam în meniu peștele la fel de des precum carnea și învățăm să mâncăm mai multe legume e suficient. Avem nevoie de carne de porc, cartofi și fasole în dietă, identitatea noastră metabolică și enzimatică trebuie hrănită cu alimentele care cresc pe pământul în care ne-am născut!

Există o formulă magică de alimentație care se poate aplica oricărui om?

Moderația face bine oricui, ideal ar fi să mâncăm puțin din toate. Sănătatea înseamnă diversitate alimentară fără interdicții sau tabu-uri. Să mănânci când ți-e foame și să te oprești când te-ai săturat e un echilibru greu de dobândit. Și dacă faci diferența dintre foame reală și mâncatul emoțional, ești salvat, nu vei avea niciodată probleme cu greutatea. Mâncarea este hrană pentru corp însă noi o folosim ca să umplem și să acoperim toate problemele emoționale pe care fie nu le recunoaștem, fie nu știm să le trăim. Moderația presupune educație și disciplină, un ritm al meselor respectat de toată familia, evaluarea alimentelor cu simțurile și atenția în farfurie…ori toate astea nu se întâmplă de la sine, se învață și se practică din copilărie!


Vineri 16 septembrie de la ora 18:15, pe Frecvența Gustului, Mihaela Bilic va deschide o dezbatere interesantă: cine are nevoie de nutriționist și, mai ales, în cine să te încrezi ca și nutriționist. Sunt nutriționiștii un rău necesar?