Managerul Institutului bucureștean “Marius Nasta” a avertizat, duminică, că situația epidemiologică redevine îngrijorătoare.
„Lucrurile s-au schimbat în ultimele trei zile. Toate paturile sunt ocupate, și a crescut numărul celor care vin în stare gravă, cu forme severe de Covid”, a spus doctorul Beatrice Mahler la Digi24. „Trebuie sa ramânem responsabili și să aplicăm cu atenție măsurile pe care le cunoastem deja”, a insistat managerul.
România a depășit, totodată, pragul a de 800.000 de contaminări de la debutul pandemiei.
Reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, deputatul PSD Alexandru Rafila susține că o revenire la normalitate în actuala criză de coronavirus este posibilă în toamnă.
Riscul îl reprezintă apariția noilor tulpini de SARS-CoV-2.
”Cred că scenariul cel mai optimist este spre sfârşitul lunii septembrie, atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi, evident, garantat de nimeni! N-avem cum să ştim dacă nu vor apărea tulpini modificate, emergente, care să producă îmbolnăviri la persoane care deja au fost vaccinate. Sigur că sper din tot sufletul ca acest scenariu să nu se întâmple, însă discutăm de un virus variabil din punct de vedere genetic”, a declarat medicul, sâmbătă seara, la Antena 3.
Ținta este de a imuniza, într-o perioadă rezonabilă, 70% din populaţie.
“Opinia mea este că putem avea o vară ceva mai liniştită (…) ”Ce se va întâmpla peste 2-3 luni depinde foarte mult de cum ne pregătim acum”, a adăugat parlamentarul.
Potrivit lui Alexandru Rafila, tulpina britanică de coronavirus, cu o contagiozitate ridicată, circulă în toate judeţele ţării.
“E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai uşor decât tulpina clasică. În ceea ce priveşte preponderenţa ei, nu am informaţii că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată. E posibil să fie aşa, dar până când nu devine operaţional acest sistem naţional de secvenţiere a unor tulpini suspecte (…) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate judeţele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a explicat Alexandru Rafila.
FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea