Confidenţialitate

Dr. Liviu Harbuz, despre decizia Marii Britanii de a recunoaște animalele ca ființe cu drepturi și simțire: ”Este rezultatul unei activități de sute de ani în domeniul bunăstării animalelor”

Marea Britanie a făcut un pas istoric si devine prima țară din lume care recunoaște animalele ca “ființe cu simțire” si face chiar o reformă legislativă în acest sens.

Animalele vor fi recunoscute de legea britanică ca ființe cu drepturi. Guvernul de la Londra urmează să introducă o serie de legi cuprinzătoare prin care să interzică practici precum exportul de animale vii sau vânătoarea de trofee.

Protecția se va aplica animalelor de companie, de fermă și sălbatice din Marea Britanie, dar și animalelor din alte tari, inclusiv prin interdicții asupra comerțului de fildeș și aripioare de rechin. Mulți salută decizia guvernului britanic și respectul pe care acesta îl aduce față de animale. Mai mult, spun că e o metodă eficientă prin care se pot combate schimbările climatice, rezistența la antibiotice și chiar pandemiile.

La Misiunea Verde, l-am întrebat pe Dr. Liviu Harbuz, realizatorul emisiunii Prieteni fără Cuvinte, cum de a venit tocmai acum o asemenea inițiativă și dacă să ne așteptăm la legi similare care să fie aplicate și în România.

”Este rezultatul unei activități de sute de ani în domeniul bunăstării animalelor”, ține să sublinieze acesta, precizând că Marea Britanie este locul unde funcționează RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals), cea mai mare și veche organizație dedicată protejării animalelor.

The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) este finanțată în principal din donații, iar patronul său este chiar regina Elisabeta a II-a.

Dr. Liviu Harbuz spune că ”totul pleacă de la educație, de la cultură, dar și de la interesele comerciale. Se spune că o țară are un nivel de civilizație raportat la modul în care își tratează bătrânii și animalele”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.