Dr. Dana Tomescu, conferenţiar universitar, şef de secţie Terapie Intensivă la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, a vorbit, sâmbătă,La Radio cu Andreea Esca, despre cum este privită donarea de organe în România.
„Oamenii sunt mai deschişi faţă de donarea de organe acum, în sensul că sunt informaţi. Dar, într-adevăr despre doctori se vorbeşte rău. Din nefericire, aceste lucruri se răsfrâng către pacient, pentru că oamenii nu au încredere în sistemul de sănătate şi preferă să vadă partea negativă a lucrurilor care se transmit”, spune Dr. Dana Tomescu.
Deşi oamenii sunt informaţi în prezent, doctorul consideră că oamenii sunt mai puţin implicaţi în donarea de organe propriu-zisă.
„În ceea ce priveste donarea de organe, oamenii sunt mult mai puţin prezenţi în acest moment. Şi există reticenţă faţă de Agenţia de Transplant (…) Deşi, Victor Zota (n.r. fost coordonator al Agenţiei Naţionale de Transplant), a făcut foarte multe. Pentru că a coordona transplantul la nivel naţional nu înseamnă a sta în scaun şi a da două telefoane”.
Transplantul hepatic a început să fie practicat pentru prima dată în Romania în anii 1997-1998, fiind totodată şi perioada în care Dr. Dana Tomescu a început să participe la acest tip de intervenţii. Ulterior, începand cu anii 2000, aceasta a participat la un număr foarte mare de operaţii de transplant hepatic.
„Îţi schimbă mult viaţa, dar e un lucru bun. Pe de o parte pentru că ai grijă de grefă şi că cineva îţi atrage atenţia că orice problemă ai nu poate fi neglijată. Şi, pe de altă parte, îţi restructurează priorităţile şi eşti mult mai atent cu viaţa ta”, susține specialistul invitat La Radio cu Andreea Esca.
”Elementul subiectiv este foarte puternic. Cea mai marcantă experienţă a fost cu tatăl meu, care a facut un accident vascular şi mi-a fost pacient. Deciziile sunt cele mai dificile în această situaţie”, mărturiseşte Dr. Dana Tomescu.
„Nu mi-aş dori să fac altceva”, spune doctorul despre cariera pe care şi-a ales-o „însă, pe de altă parte, e multă dăruire şi aş vrea să ştiu că pentru copilul meu va fi mai simplu şi că nu trebuie să fie mereu aşa solicitat”, adaugă Dr. Dana Tomescu.