Medicul Amin Zahra, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, atrage atenția asupra amplorii pe care o are valul 4 al pandemiei de Covid.
”Dacă nu ştiţi cum arată iadul, mergeţi în UPU şi o să-l vedeţi! După garda de ieri, am rămas cu o amintire pe care nu am cum să o uit prea curând…Este imaginea unui cuplu aflat în UPU, care împărţea aceeaşi mască de oxigen”, scrie doctorul pe Facebook.
”Dacă prin tot haosul acela reuşeşti să ai contact vizual cu un coleg, tot ce poţi să citeşti în ochii lui este pe lângă oboseala tot mai accentuată, neputinţa! Încă nu este târziu să ne daţi şi voi o mână de ajutor”, adaugă medicul.
”Dacă ţii la sănătatea ta şi vreţi să scăpăm din acest iad, în care ne aflam cu toţii, uite ce trebuie să faci:
1. Îţi faci un test rapid sau PCR şi te asiguri că nu ai simptome, că eşti negativ.
2. Îţi faci şi o programare la un centru de vaccinare şi încerci să intri în contact cu cât mai puţine persoane, până îţi faci vaccinul, chiar şi după”, înseamnă Amin Zahra.
România a consemnat, marți, recorduri negative absolute ale crizei sanitare, cu peste 15.000 de cazuri noi SARS-CoV-2 şi 252 de decese asociate Covid. La momentul actual, doar 7 judeţe din ţară nu sunt în scenariul roşu.
10 oraşe, inclusiv Bucureștiul, au ajuns la o incidență de peste 10 infecții la mia de locuitori. Cea mai îngrijorătoare situaţie este în comuna Zâmbreasa din județul Teleorman (de peste 20 la mie).
La momentul actual, nu mai sunt paturi libere în secțiile ATI pentru pacienţii Covid. Ca o consecință a înmulțirii cazurilor de Covid, medicii rezidenți sunt chemați de urgență în spitale.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat solicitarea de asistenţă internaţională pentru achiziţionarea a aproape 13.000 flacoane de Tocilizumab, medicament imunosupresiv folosit tratarea pacienţilor cu forme severe şi critice de Covid.
Ministerul Sănătăţii trebuie să încheie contractele de achiziţie în cel mai scurt timp posibil. România cumpără, de asemenea, 500 de concentratoare de oxigen.
Mai mult de 60.000 doze anti-Covid au fost administrate în decurs de 24 de ore. Peste 25.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată. Alte aproape 32.000 și-au făcut supra-rapelul.