Confidenţialitate

Dr. Amedeia Niță, medic primar oncolog: Cancerul de prostată, descoperit în stadii incipiente, este un cancer vindecabil (P) | VIDEO

La Europa FM, cu ajutorul Astellas Pharma Romania, continuăm să vorbim cu experții în sănătate pentru a afla informațiile de care avem nevoie cu privire la starea noastră de sănătate și la depistarea din timp a diverselor probleme medicale ce pot apărea pe parcursul vieții și chiar la prevenția acestora, pe cât posibil.

În  cadrul campaniei de informare „Fă mai mult pentru tine. Verifică-ți prostata!”, am stat de vorbă despre o problemă des întâlnită în rândul bărbaților – cancerul de prostată, cu doamna doctor Amedeia Niță, medic primar oncologie medicală.

Cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaților, după cancerul de plămâni. Printre factorii de risc care trebuie luați în calcul se numără vârsta avansată, istoricul familial de cancer, obezitatea, fumatul, expunerea la agenți toxici, episoadele recurente de prostatită.Pentru bărbații care au persoane diagnosticate cu cancer de prostată în familie, este recomandat ca screening-ul să se efectueze începând cu vârsta de 45 de ani.

Cancerul de prostată ar putea fi prevenit prin metodele de screening disponibile și control medical regulat. Consultul urologic periodic și testele de screening pot contribui la depistarea cancerului de prostată în stadii incipiente. Este important de știut că diagnosticat precoce, cancerul de prostată poate fi tratat în mod eficient.

Boala poate fi descoperită înainte de apariția simptomelor prin efectuarea unor teste de screening, cum ar fi testarea cantității de antigen specific prostatic (PSA) din sânge sau examinarea clinică a prostatei prin tușeu rectal.

De cele mai multe ori, cancerul de prostată este diagnosticat tardiv, fie din lipsa informării pacienților cu privire la riscurile și implicațiile cancerului de prostată, fie a sentimentului de rușine sau de jenă care este asociat investigațiilor necesare pentru depistarea acestuia.

Sănătatea ta nu trebuie să fie un tabu. Discută cu medicul urolog despre riscul de cancer de prostată, despre importanța diagnosticării și tratării înainte de apariția simptomelor specifice.

Alegerea tratamentului adecvat depinde de mai mulți factori printre care stadiul bolii, potențialele afecțiuni asociate, vârsta pacientului, eventualele opțiuni terapeutice anterioare și preferințele pacientului. Eventuala inițiere a tratamentului trebuie să ia în calcul atât potențialele beneficii ale terapiei cât şi modul în care aceasta poate menține calitatea vieții pacientului.

În funcție de stadiile diferite ale bolii și de ritmul în care aceasta evoluează, medicii pot aplica diferite terapii:

  • medicii pot recomanda monitorizarea evoluției cancerului de prostata in faze incipiente, descoperit in urma testelor de screening, prin vizite medicale și investigații regulate;
  • în stadii avansate, opțiunile de tratament sunt radioterapia, îndepărtarea chirurgicală a prostatei, terapia hormonală sau terapiile biologice, recomandarea medicului ținând cont de evoluția bolii;
  • în ceea ce privește terapiile hormonale de ultimă generație, pacienții au, de asemenea, mai multe opțiuni disponibile, cu mecanisme diferite, care fie inhibă producția de testosteron, fie oprește replicarea hormonilor androgini și deci, multiplicarea celulelor canceroase.;
  • în cazurile în care cancerul de prostată s-a extins în afara glandei, iar terapia cu hormoni nu dă rezultatele așteptate, medicul poate recomanda chimioterapie;
  • în ultimele stadii ale bolii, tratamentul poate fi chirurgical sau medicamentos, în funcție de gradul de răspândire în organism și de localizarea metastazelor.

Este esențial pentru medici și pacienți să aibă cât mai multe informații posibil atunci când decid asupra tuturor opțiunilor disponibile.

Să ai grijă de sănătatea ta, înseamnă să ai grijă și de cei dragi. Fă mai mult pentru tine, fă mai mult pentru familia ta. Verifică-ți prostata!

Radu Constantinescu a stat de vorbă cu Dr. Amedeia Niță, medic primar oncologie medicală: