Președintele Societății Române de Microbiologie declară că este nevoie de o strategie progresivă de reluare a vieţii sociale și economice și spune că, cel mai probabil, președintele Iohannis a ținut cont de aceste noțiuni când a menționat data de 15 pentru relaxarea restricțiilor.
Invitat de Ioana Ene Dogioiu în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a vorbit despre cât este de realistă relaxarea restricțiilor impuse prin ordonanțe militare.
Totodată, Rafila este de părere că, în cazul școlilor, s-ar impune reducerea numărului de elevi din clase sau supravegherea, astfel încât să nu fie aglomerație: “Școlile trebuie redeschise, nu știu dacă toate odată, măcar universitățile, la început”.
Indicatorul la care trebuie să ne uităm este încărcarea secțiilor de terapie intensivă (236 de pacienți, conform bilanțului oficial de joi, ora 13), ceea ce ne arată că, la momentul actual, că situația nu este îngrijorătoare, subliniază Alexandru Rafila, care adaugă faptul că România trebuie să ajungă la o capacitate de testare de 10.000 de teste/zi, până la data de 15 mai.
“Numărul de infecții nu are nicio semnificație din punct de vedere epidemiologic. Nu totalul de cazuri este relevant, ci numărul de cazuri noi înregistrate zilnic. În funcție de acestea, putem să ne dăm seama dacă suntem pe un trend ascendent, pe o zonă de stabilizare sau dacă ajungem într-o zonă cu scădere susținută.
Nu aș spune că suntem pe un trend ascendent, ci într-o fază de platou, 300-400 de cazuri pe zi, cu mici sincope, cum a fost luni când s-au prezentat cazurile testate de Paște, adică mai puține.
Data de 15 mai este aceeași în care expiră starea de urgență. Sunt două tipuri de abordări, una legată de un calcul epidemiologic, pe care nu-l avem încă la îndemână până la sfârșitul săptămânii, și mai este o zonă de decizie, care trebuie să țină cont de situația economică de exemplu.
Societatea trebuie să funcționeaze, președintele Iohannis este conștient de acest lucru. A dat un semnal că dorește revenirea la normal, dar și un semnal privind tipul de comportament pe care-l vom adopta în perioada următoare. Comportamentul fiecăruia dintre noi contează.
Trebuie să avem grijă cum sărbătorim de 1 mai. E bine să încercăm să nu aplicăm modelul tradițional în acele zile. Trebuie să ajungem la o descreștere a cazurilor noi, nu neapărat a cazurilor totale. După stabilizarea cazurilor noi (între 300 – 500 de cazuri) ulterior să intrăm pe o pantă descendentă cu cifre de descreștere cel puțin o săptămână.
La momentul actual, sunt mai mulți producători de măști. Problema este în acest moment cum se vor plăti și cum se vor distribui aceste măști. Precizez însă că nu orice mască asigură protecție. Măștile de protecție trebuie scoase și aruncate cu grijă, fără să atingem partea frontală, și aruncată într-un coș închis. Măștile textile trebuie alternate, spălate și călcate, cu o formă care să respecte forma feței, din 3 straturi.
Utilizarea mănușilor poate favoriza un comportament inadecvat. Spălatul pe mâini este mai important.
În această perioadă, pacienții cu alte afecțiuni neglijează, de teamă, prezentarea la spital. La cabinetele stomatologice, importantă este decontaminarea de după fiecare intervenție. Serviciile de frizerie și coafură trebuie să reintre în funcționare normală.
Referitor la centrele comerciale, nu mall-urile sunt problema în sine, ci accesul la diverse zone din incintă, precum restaurante sau sălile de cinema. O mare înghesuială în momentul în care cumperi mâncarea sau o consumi nu este de bun augur.
În cazul școlilor, s-ar impune reducerea numărului de elevi din clase sau supravegherea, astfel încât să nu fie aglomerație. Școlile trebuie redeschise, nu știu dacă toate odată.
Studenții pot înțelege mai bine situația. Se poate alterna învățământul la clasă, cu cel online. Este absolut suficientă curățarea suprafața meselor de învățare și a podelor în clase.
Capacitatea de testare trebuie să depășească 10.000 de teste pe zi până la 15 mai. Recomandate sunt testele de biologie moleculară, nu cele rapide.
Indicatorul la care trebuie să ne uităm este încărcarea secțiilor de terapie intensivă, ceea ce ne arată că, la momentul actual, situația nu este îngrijorătoare.
Referitor la programul persoanelor de peste 65 de ani, programul trebuie relaxat. Vine căldura și nu putem să-i îndemnăm să iasă la ora 12 afară, să le punem viața în pericol. Și căldura excesivă face la fel de mult rău precum coronavirusul. Canicula ucide la fel de mulți oameni”.