Confidenţialitate

Doza de Turism, cu Răzvan Pascu: Călătorii virtuale în jurul lumii

Pentru că în ultimele săptămâni turismul s-a redus în mare parte la reprogramarea planurilor de vacanță și amânarea lor pentru perioada de vară, toamnă și iarnă, fenomenul de turism virtual a luat o amploare fantastică, iar noi putem acum călători virtual în aproape toată lumea.

Spre exemplu, dacă în aceste zile vrei să iei o pauză de la cotidian și să faci o escapadă în Israel, e bine să știi că portul Jaffa, Piața Carmel din Tel Aviv, deșertul Negev, Eilat Marina și chiar Mormântul Sfânt din Ierusalim pot fi vizitate chiar de acasă cu ajutorul tururilor virtuale.

În plus, există o colecție fantastică, de peste 2500 muzee din toată lumea care pun la dispoziția celor interesați tururi virtuale, în cadrul cărora ne putem bucura chiar și de încăperi pentru care plăteam sume considerabile. Printre cele mai cunoscute astfel de locuri se află Luvru din Paris, British Museum din Londra, Galeria Uffizi din Florența, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, dar și Muzeele Vaticanului cu celebra Capela Sixtină. Trebuie doar să dați o căutare pe internet sau să intrați pe blogul meu RazvanPascu.ro, unde am adunat toate link-urile pe care trebuie să le accesați pentru aceste tururi virtuale.

O altă idee de a combate toate stările negative pe care statul acasă ni le-ar putea trezi este de a participa la spectacolele și show-urile pe care diverse instituții de cultură din toată lumea le pun la dispoziție. Astfel, încă de săptămâna trecută, Opera Metropolitană din New York a început să transmită pe site-ul lor zilnic câte un show din portofoliu, Filarmonica din Berlin continuă să încânte iubitorii muzicii clasice, în așa-numitul “Digital Concert Hall” de pe pagină lor, unde pot fi urmărite peste 600 concerte din ultimii 10 ani, dar și clipuri din backstage sau documentare despre istoricul orchestrei, iar Opera de Stat din Viena transmite gratuit online 12 spectacole care ar fi trebuit să aibă loc cu public în această perioada în capitala Austriei.

Diverse teatre și opere din România s-au alăturat acestei inițiative de a se mută online, dintre care amintesc Opera Națională Română din Cluj-Napoca, care va transmite live unele dintre cele mai îndrăgite spectacole, precum Lacul Lebedelor, Traviata, Macbeth sau Zorba, Festivalul Enescu, care difuzează gratuit spectacole online desfășurate în edițiile trecute de festival, dar și Teatrul Bulandra care transmite în regim de live-stream pe pagină lor de Facebook înregistrarea spectacolelor programate până la sfârșitul acestui luni și anulate în urma măsurilor de siguranță împotriva răspândirii noului coronavirus.

Nu în ultimul rând, consider că este o perioadă propice și pentru cei care vor să învețe mai mult despre blogging, despre ce înseamnă a fi un influencer în turism, despre cum să călătorească mai mult, uneori chiar și gratuit, și despre cum să monetizeze pasiunea pentru călătorii.

Astfel, am pregătit pentru doritori un curs online Travel Influencer în cadrul căruia îi învăț pe cei care se înscriu cum să-și facă un blog, o pagină de Instagram sau o pagină de Facebook, cum să se promoveze eficient, cum să-și facă branding personal, că să-și construiască un nume în industrie, cum să colaboreze cu brandurile, agențiile de PR, agențiile de turism, oficiile de turism sau cum să scrie un pitch de colaborare, cum să își facă o prezentare de succes și cum să se prezinte pe ei în cea mai bună lumina. Detalii gășiți pe pagină mea de Facebook, dar și pe blog. Tot acolo vă puteți abona pentru a primi prin email o serie de lecții gratuite despre cum să ajungi cunoscut și influent în turism.

Următoarele două luni mi se par un moment oportun, de care ar trebui să profite toți cei care își doresc să își transforme pasiunea pentru călătorii într-o sursă de venit. În tot acest timp în care nu călătorim, poți să îți pui la punct paginile de Social Media și conținutul necesar pentru a fi mai aproape de visul tău, să înveți despre acest domeniu, să îți faci un plan detaliat, să îți alegi nișa și să o studiezi pe îndelete.

Deși nu traversăm o perioadă propice pentru călătorii, cred că atunci când restricțiile de călătorie se vor încheia, când Coronavirusul va dispărea și oamenii se vor mai liniști, cu siguranță vom călători mai mult decât oricând. În această perioada de stat în casă înțelegem cu toții cât de fragilă este viață și cum singurele lucruri care contează sunt experiențele și tot ceea ce trăim frumos. Virusul asta o să ne învețe că toți suntem egali, și bogații și săracii, și că poți avea banii de pe lume și cele mai frumoase case, oricum riscul să te îmbolnăvești este același cu al cuiva care a trăit pentru a călători și a agonisit multe experiențe de vacanță și amintiri cât pentru trei vieți.

În fiecare zi de luni, Răzvan Pascu aduce Doza de Turism la Europa FM, în emisiunea Drum cu Prioritate și pe europafm.ro.

Puteți găsi impresii și fotografii din călătoriile sale pe pagina sa de Facebook, pe Instagram și pe blogul său.