Este vorba de unități medicale amenajate în localitatea Lețcani, județul Iași și în Bacău. Situația a fost prezentată de jurnaliștii PRO TV în cadrul unei anchete.
Jurnalista Paula Herlo a explicat, în emisiunea „România în direct” la Europa FM, ce a șocat-o mai mult când a văzut situația celor două spitale ținute degeaba:
„Faptul că am văzut acolo blocate 14 milioane de euro și m-am gândit câte se puteau face cu banii ăștia. Mă uitam la spitalele astea cum zac sub lacăt, cum aparatura se depreciază pentru că, pur și simplu, la momentul achiziționării, niște oameni n-au făcut lucrurile cum trebuie.”
În privința spitalului de la Lețcani, acesta fost cumpărat fără ca specialiștii să fie consultați astfel încât unitatea să poată ajuta pacienții Covid:
„Acolo, Consiliul Județean Neamț și Iași au hotărât să cumpere un spital de campanie ROL 3 NATO, câștigătoare a fost o firmă din Turcia. Problema cu acel spital e că el a fost cumpărat ca un bun fără să fie chemați specialiști să spună ce vrem cu spitalul ăsta. (…) El a fost cumpărat ca atare, ca și cum aș cumpăra un calculator acum, care nu se potrivește normelor. A fost adus cu aparatură care nu se găsește în baza europeană, fără să aibă toate specificațiile tehnice, toate certificatele.”
După 3 luni de folosire, unitatea de la Lețcani a fost închisă în urma mai multor deficiențe:
Mai multe probleme au apărut și în cazul spitalului de campanie din Bacău, mai spune jurnalista Paula Herlo:
„La Bacău, e tot un spital de campanie, cumpărat de Unifarm cu 3 milioane de euro, care zace nefolosit, pentru care se plătește o pază de 80.000 de lei pe lună. IGSU a refuzat să-l recepționeze pentru că aparatura nu trebuie să fie mai veche de un an, ori Unifarm a adus aparatură nouă, dar era mai veche de un an.”
Procurorii DNA investighează achiziții de sute de milioane de euro făcute în pandemie. Din câte se știe până acum, ar fi vorba de 105 dosare de acest tip.