Patrimoniul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța s-a imbogățit cu două exponante care relevă mărturii zguduitoare despre viața și condițiile de muncă ale deținuților politici, in urmă cu 70 de ani, la lucrările lucrările de reamenajare a Cazinoului. Ultimul, este o scrisoare în limba germană semnată de un fost deținut politic găsită recent de muncitorii care reabilitează imobilul simbol al Constanței.
Expoziția de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost deschisă chiar de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, 9 martie.
Sunt două scrisori vechi, descoperite de muncitori la Cazinoul din Constanța. Unul dintre exponate este o scrisoare în limba germană, scrisă de Iuliu Marton, deținut politic, spune Gabriel Puchiu, șeful de șantier al proiectului de reabilitare a Cazinoului:
„Prima a fost găsită la baza ferestrei scoică, în 2020, și a doua, săptămâna trecută, puțin mai sus, în spatele unui profil unde se afla o cutie de chibrit, veche de 70 de ani. In momentul în care au atins-o,s-a desfăcut. Așa au văzut și bilețelul”.
Cazinoul Constanţa a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politici. Erau aduși de la Canalul Dunare Marea Neagră, unde au pierit 821 de deținuți politici.
Iuliu Marton spune în scrisoarea sa că este din Cisnădie. Numele lui apare și în prima scrisoare găsită în pereții Cazinoului:
„Este o descoperire excepțională să găsești cele două bilete și chiar există presupunerea că de fapt au fost scrise de același autor”, a declarat istoricul Delia Cornea.
La sfârșitul lunii martie cel dou artefacte intra într-un proces de evaluare privind starea lor de conservare, spune arheologul Tiberiu Potârniche.
„După ce se vor încheia toate tratamentele, cele două piese vor face parte din colecția permanentă a muzeului”.
Reabilitarea Cazinoului se finalizează în 2024 și nu este exclus să fie găsite și alte dovezi ale contribuției foștilor detinuți politici la restaurarea clădirii simbol a litoralului.