Două persoane au fost reţinute în dosarul privind deversarea deşeurilor, în urma percheziţiilor de ieri din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu.
Acestea au avut loc în contextul în care la începutul săptănânii s-au înregistrat niveluri record de poluare în Capitală, cu depăşiri ale nivelului unor particule şi de 10 ori peste limita admisă.
Cercetările vizează două firme şi mai multe persoane care ar fi colectat, transportat şi deversat deşeuri în locuri neautorizate.
Acest lucru care s-ar fi întâmplat în perioada iunie – decembrie 2019.
Sunt zece ani de când Comisia Europeană a cerut măsuri pentru diminuarea poluării din București.
Cu toate acestea, Primăria Capitalei nu a vorbit niciodată despre arderile necontrolate ca fiind una dintre sursele poluării, deși organizații civice au întreptat, în urmă cu ceva timp, atenția spre firme din afară țării noastre care ar ard deșeuri în apropierea Bucureștiului, povestește Oana Neneciu, de la fundația Ecopolis, care gestionează rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului – aerlive.ro:
Chiar în urmă cu câteva zile, au fost descoperite în Portul Constanța șapte containere cu deșeuri din Marea Britanie și, potrivit anchetatorilor, există dovezi despre cel puțin 100 de containere intrate de-a lungul timpului în Portul Contanța venind din Marea Britanie.
Conținutul acestora ar fi fost topite și incinerate la marginea Capitalei, în timpul nopții sau în weekenduri:
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a cerut azi demiterea comisarului şef al Gărzii de Mediu Bucureşti, Viorel Glăman.
Solicitarea a venit pe fondul implicării slabe a acestuia în monitorizarea problemelor de mediu din Capitală.