Confidenţialitate

Două luni de la tragedia din Colectiv

Miercuri, 30 decembrie 2015 – două luni de la tragedia din clubul Colectiv, care a marcat anul 2015 și a provocat schimbări majore în viața politică și socială a României, după ce 63 de oameni au murit.

Miercuri seara, de la ora 19, în fața clubului bucureștean, are loc un eveniment de comemorare a victimelor.        Cei care vor să meargă acolo sunt rugați să aducă o floare, de preferință albă, și o lumânare.

Tot miercuri, la Palatul Victoria, a fost organizată o expoziție dedicată fotografilor care au fost în clubul Colectiv în seara zilei de 30 octombrie.

În semn de omagiu, lucrările rămân expuse la Guvern până la sfârșitul anului.

 

Incendiul din Colectiv, tragedia care schimbat România

 

În seara de 30 octombrie 2015, într-o vineri, un incendiu izbucnea în clubul Colectiv din Capitală, la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa un nou album în prezenţa mai multor prieteni, jurnalişti, fotografi, altor muzicieni şi a sute de fani. Show-ul a inclus artificii, după aprinderea cărora a luat foc unul din stâlpii pe care erau puse şi apoi tot tavanul localului, ambele se pare acoperite cu burete de antifonare care nu era ignifug. Focul a fost semnalat de la prima flăcăruie chiar de solistul trupei, care a cerut să se intervină cu un extinctor. Acest s-a dovedit însă complet ineficient, focul întinzându-se şi cuprinzând tot tavanul în 10 secunde, potrivit concluziilor anchetei, în timp ce sutele de oameni din local se îndreptau, iniţial în ordine, spre ieşire.

Au urmat panica şi haosul. Oamenii au început să cadă intoxicaţi, iar cei care erau în spate a trebuit să treacă de trupurile lor ca să ajungă la ieşire. Dintre cei care au ajuns, unii erau complet negri, cu hainele arse, cu carnea căzând de pe ei, potrivit mărturiilor echipajelor Ambulanţei care au intervenit, alături de medici şi asistente de la Maternitatea Bucur, aflată în apropiere. În puţinele ambulanţe care au fost la început au fost preluaţi cât mai mulţi răniţi, în timp ce multora li s-au acordat îngrijiri, inclusiv li s-au făcut manevre de resuscitare, chiar pe caldarâm.

Autorităţile au anunţat atunci 26 de morţi. O altă victimă a murit în drum spre spital. Dintre cei 172 de răniţi care au ajuns la spital, au fost internaţi 147, aproape 100 fiind în stare critică şi gravă.

Acum, la două luni de la dezastru, bilanțul indică 63 de persoane care și-au pierdut viața, ultimul deces fiind în 21 decembrie. În spitalele din Capitală au murit 24 de răniți, iar dintre cei 39 duși în spitale din străinătate au murit 12. În prezent, în spitalele din Bucureşti se mai află patru răniți, unul fiind în stare critică, iar în străinătate mai sunt internați 19, toți în stare stabilă.

Printre cei care şi-au pierdut viaţa în incendiu au fost Adrian Rugină, toboşarul trupei Bucium, Claudiu Petre, fotograf şi blogger, care, după ce au ieşit din club, s-au întors pentru a-i scoate şi pe alţii, jurnalista şi fotografa Teodora Maftei, care supravieţuise unui număr de şapte operaţii, dintre care trei pe creier, dar şi instrumentiştii trupei Goodbye to Gravity – Alex Pascu (bas), Bogdan Lavinius Enache (tobe), Vlad Țelea și Mihai Alexandru (chitariști).