Confidenţialitate

Două cazuri de difterie confirmate în România. Doi bărbați din București, diagnosticați cu o formă cutanată netoxigenă

Ministerul Sănătății a confirmat apariția a două cazuri difterie în România, la doi bărbați din București.

În vârstă de 38 și 40 de ani, aceștia sunt consumatori de droguri, infectați cu HIV și prezentau pe corp anumite leziuni infectate cu o bacterie de provoacă difterie.

Cei doi au fost internați la Spitalul Victor Babeș din București.

Cei doi bărbați diagnosticați cu difterie sunt consumatori de droguri, nu se cunosc între ei și s-au prezentat la Spitalul de boli Infecțioase Victor Babeș din București pentru alte probleme de sănătate –a spus la Europa FM medicul Simin Florescu, managerul acestui spital.

“Sunt pacienți care s-au adresat singuri clinicii noastre pentru alte manifestări acute: pentru pneumonie, alte probleme acute de sănătate. Pentru că ei sunt consumatori de droguri, aparțin unui grup de risc și aveau niște leziuni cutanate destul de neobișnuite pentru patologia curentă, noi am decis să-i testăm și pentru această Corynebacterium diphteriae cutanat. Și s-a dovedit a fi pozitiv rezultatul, adică au o formă de difterie cutanată, dar, atenție, cu tulpini netoxigene, deci diferă de tulpinile clasice care determină boala numită difterie”, a precizat medicul Simin Florescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În vârstă de 38 și 40 de ani, cei doi pacienți au primit tratament, iar evoluția lor este favorabilă, transmite și Ministerul Sănătății.

Medicii recomandă vaccinarea ca măsură de prevenție.

‘Problema este că se pot răspândi între cei care au același obicei de consum de droguri intravenos, asta este un pericol. Și dacă vorbim de cealaltă formă a bolii, din fericire nu există încă în România, difteria cu angină difterică, cu insuficiență respiratorie, cu manifestările toxice ale bolii. Foarte important este că e o boală perfect vaccinabilă, că există rapeluri și pentru adulți așa că n-ar trebui să constituie o problemă de sănătate publică dacă avem grijă să ne vaccinăm copii și să ne vaccinăm pe noi în funcție de recomandările medicilor”, afirmă managerul Spitalului Victor Babeș din București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Ministerului Sănătății, ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.

Despre cele două forme ale difteriei a vorbit la Europa FM, medicul Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

”Difteria este o boală infecto-contagioasă care se transmite prin două metode: prin secrețiile respiratorii în special, adică tuse, salivă de la o persoană infectată către o persoană sănătoasă sau prin contact cu suprafețe și mai ales cu anumite leziuni la nivelul tegumentelor prin care bacilul difteric poate să intre și să producă mai departe ceea ce se numește difteria cutanată. Difteria are două forme: o formă respiratorie și o formă cutanată, ambele sunt destul de severe, cea mai severă ca și evoluție este difteria respiratorie și mai ales la copii, a explicat doctorul Gindrovel Dumitra.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Boala se manifestă la câteva zile de la momentul contactului infectant, iar în cazul difteriei cutanate apar leziuni pe piele, iar al celei respiratorii, simptomele sunt: febră, dureri de cap, dureri în gât, dificultăți la respirație și chiar manifestări cardiace, a menționat medicul.

Difteria poate fi prevenită prin vaccinare, spune medicul Gindrovel Dumitra. Inclusiv pentru adulți, vaccinul este gratuit.

”Prevenirea se face prin intermediul vaccinului care este administrat copiilor la vârsta de două luni, 4 și 11 luni. Urmează un rapel la vârsta de 6 ani și la 14 ani. Și de aici înainte, pentru orice persoană ar trebui administrat un rapel la fiecare 1o ani. Vaccinul este disponibil în program național pentru copii și începând cu luna decembrie este disponibil și pentru persoanele adulte, vaccinul putând fi procurat gratuit dacă pacientul se prezintă la medicul de familie unde se eliberează o prescripție electronică cu care merge la farmacie și apoi se întoarce cu vaccinul în cabinet pentru a putea să fie administrat”, a precizat Gindrovel Dumitra.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tratamentul în cazul difteriei presupune administrarea de antibiotice.