Subfinanțarea acută din sistemul public de sănătate afectează semnificativ calitatea îngrijirilor medicale, susține unul dintre cei mai cunoscuți medici din Constanța. În fața acestui fenomen, spitalele apelează de multe ori la ajutorul sponsorilor. Două aparate medicale ultramoderne oferite Spitalului Județean de Urgență Constanța au salvat, în ultima perioadă, viețile a 100 de pacienți.
Secția Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Constanța a fost dotată, recent, grație unei donații de aproape 600.000 de lei, cu un aparat medical de înaltă performanță. Șeful Clinicii, prof. univ. dr. Vlad Tica, spune că, în doar o lună, colectivul său a operat cu succes peste 30 de paciente. A dat ca exemplu cazul unei mame cu două sarcini pierdute:
„Am îndepărtat vezica și am pus o bandeletă. Și acest lucru a permis ca Mașa să se nască la termen cu un Apgar 10 și ați văzut că este foarte bine, alături de mama ei”, declară medicul.
Și Clinica de Cardiologie folosește în Secția de Terapie Intensivă coronariană un aparat unic în Dobrogea, în valoare de peste 400.000 de lei, primit tot de la același sponsor.
„Au beneficiat de acest aparat cam 80 de pacienți. Peste 90 la sută au și supraviețuit”, a confirmat șeful clinicii de Cardiologie, Andrei Rusali.
Fondurile oferite de autoritățile județene și Casa de Asigurări de Sănătate sunt insuficiente, potrivit profesorului Vlad Tica.
„Banii care intră în sănătate, în România, sunt de șapte ori mai puțini decât în Franța, Germania și de 11 ori mai puțini decât în Norvegia. Cum putem să avem pretenția să avem aceeași calitate a îngrijirilor medicale? Este nerezonabil. Așa că, sigur că avem nevoi, dar trebuie să ponderăm aceste nevoi cu posibilitățile pe care le avem pentru că altfel ieșim din zona realității și suntem în zona de vis”.
Toate procedurile medicale realizate la Spitalul Județean Constanța cu aparatura obținută din sponsorizări sunt gratuite.
Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu