Dosarul Revoluției va fi redeschis, a decis definitv Înalta Curte de Casație și Justiție, care a admis cererea procurorilor de confirmare a redeschiderii cauzei. Solicitarea a fost formulată de fostul prim-procuror adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu.
În octombrie 2015, procurorii anunțau clasarea dosarului.
Dar, pe 5 aprilie 2016, procurorul Bodgan Licu anunța că în desfăşurarea anchetei nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie 1989. În opinia lui Bogdan Licu, soluţia de clasare a Secţiei Parchetelor Miltiare a fost netemeinică şi nelegală, fiind adoptată pe baza unei cercetări incomplete, cu ignorarea unor informaţii, date şi documente esenţiale referitoare la evenimentele din decembrie 1989.
Astfel, deşi “procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză”, aceştia “nu au valorificat un număr mare de informaţii”.
Ei nu ar fi făcut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatorială, în condiţiile în care s-au efectuat mii de audieri în această comisie.
În plus, deşi SRI a întocmit un document amplu, acesta nu se regăseşte în dosarul de urmărire penală şi nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers pentru obţinerea lui”, a mai precizat Bogdan Licu.
“În baza art. 335 alin.4 Cod procedură penală, confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr.11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare faţă de numiţii Postelnicu Tudor, Igreţ Viorel şi Toma Ioan, dispusă prin Ordonanţa nr.692/C2/2016 din 05 aprilie 2016 emisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a anunțat, luni, Instanța Supremă.
Tot în aprilie 2016, Parchetul General a trimis la instanţa supremă dosarul “Revoluţiei”. A fost necesară transportarea acestuia cu un microbuz, din cauza numărului mare de volume.
Dosarul Revoluției a fost clasat, din lipsă de probe în octombrie 2016, atunci când la conducerea Parchetului General se afla Tiberiu Nițu.
După clasarea dosarului, 100 de persoane – victime ale Revoluției sau urmași ai acestora – au atacat hotărârea.
Dosarul Revoluției este unul dintre cele mai tergiversate dosare din justiția română.
Anchetatorii trebuiau să stabilească modul în care au murit 709 persoane, cauzele care au dus la rănirea prin împuşcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924 de persoane.
În total au fost deschise 4.500 de dosare după decembrie 1989. 275 de persoane au fost trimise în judecată, între care 25 de generali, 114 ofiţeri, 13 subofiţeri, 36 de militari în termen şi 87 de civili.