Confidenţialitate

Dosarul privind intervenția pompierilor la incendiul din Clubul Colectiv se întoarce la Parchetul General

În octombrie 2019, la aproape patru ani de la tragedia în care au murit 64 de persoane, se decisese ca  procurorii militari să se ocupe de anchetă.

Dosarul viza infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Potrivit HotNews.ro, au fost audiate mai multe persoane și au fost făcute expertize în urma cărora s-a ajuns la concluzia că cel care a coordonat intervenția ISU București-Ilfov la locul tragediei a fost ministrul de Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea, iar asta ar atrage competența Parchetului General. În consecință, s-a decis declinarea acestui dosar la Secția Parchetelor Militare din Parchetul General.

Surse judiciare citate de Hotnews au precizat că dosarul fusese trimis către Secția Parchetelor Militare încă din 21 decembrie și s-ar fi refuzat înregistrarea administrativă a acestuia de mai multe ori, până azi, când dosarul a rămas la această unitate de parchet.

Ancheta a fost disjunsă dintr-un dosar mai amplu, deschis de Parchetul General după ce părinţii victimelor au depus, în noiembrie 2016, o plângere penală în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după producerea incendiului din Colectiv.

Mai exact, șeful DSU Raed Arafat, și fostul ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu, sunt acuzați că au întârziat transferul răniților din Colectiv în afara țării, deși în spitalele din țară nu erau condiții pentru  îngrijirea marilor arși.

Multora dintre răniți  întârzierea transferului în afara țării le-a fost fatală.

Acum doi ani, jurnaliștii de la Libertatea au publicat un filmuleț de aproape 21 de minute care surprindea primele momente ale intervenției autorităților pe 30 octombrie 2015.

Imaginile arată modul haotic în care intervin primii pompieri ajunși la fața locului, care sunt depășiți de situație, civili care cară victime, răniți duși la ambulanțe cu ajutorul unor paleți din lemn.

Filmarea fusese ținută ascunsă de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.