Serviciul Român de Informații a transmis, joi, că declasifică dosarul intern al Revoluţiei din 1989. Anunțul vine la 33 de ani de la evenimentele care au dus la căderea regimului comunist. În cele câteva mii de pagini scanate și postate pe site-ul SRI, instituția aduce la cunoștința opiniei publice nenumărate rapoarte are direcțiilor județene din decembrie 89, dar și corespondențe cu membri ai Comisiei 89, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului.
Eduard Hellvig: „Statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul”
Directorul SRI, Eduard Hellvig, scrie cu ocazia declasificării celor 13 volume, că aceste documente sunt toate pe care Serviciul le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989.
Directorul SRI spune că speră ca publicarea acestor documente să contribuie la scrierea istoriei și la aflarea adevărulului privitor la evenimentele sângeroase din 1989.
Ar fi un semn, scrie pe site-ul SRI directorul Eduard Hellvig, că, „statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi”.
Directorul SRI: „Sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea”
Directorul SRI deplânge faptul că Justiția din România nu a aflat și pedepsit vinovații de moartea și rănirea victimelor de la Revoluție – peste 1.100 de oameni au murit, peste 2.100 au fost răniți, mulți alții luați de pe străzi și secrestrați și bătuți.
„Sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc”, a spus directorul SRI.
Dosarul Revoluției a fost retrimis la Parchetul General de Instanța Supremă
După ani de cercetări și amânări, dosarul Revoluției a fost retrimis la Parchetul General de Instanța Supremă, iar România a fost condamnată de CEDO pentru eșecul Justiției.
Anul trecut, mai mulți istorici au acuzat Parchetul General că atunci când a făcut rechizitoriul în dosarul Revolutiei au omis să-i impute fostei Securități și Miliției orice responsabilitate in reprimarea revoluției.
În luna august a acestui an, Parchetul General a anunța că a refăcut rechizitoriul în Dosarul Revoluției și că i-a trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul comandant al Aviației Militare, Iosif Rus. Dar nici până acum nu a fost stabilit un termen de judecată.
Dosarul conţine treisprezece volume
„La propunerea directorului SRI, a fost declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989. Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989”, a transmis Serviciul Român de Informații.
Declasificarea dosarului face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză.
Dosarul conţine treisprezece volume și a fost creat în urma corespondenței cu Comisia “Decembrie 1989” a Senatului României în 1991 și 1992, potrivit Serviciului Român de Informații.
Dosarul intern al SRI-ului poate fi accesat și descărcat de aici.
Autori: Anca Grădinaru și Narcis Roșioru
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin