Confidenţialitate

Dosarul Colectiv, motivarea judecătorilor: Tragedia este rezultatul unei activități infracționale în lanț

Tragedia de la Colectiv este rezultatul unei activități infracționale în lanț, iar inculpații au dat dovadă de ”cinism, rea-credință și lipsă de respect” față de suferințele victimelor.

Este concluzia la care au ajuns judecătorii Tribunalului București care au dat – în decembrie 2019 – sentințele în primă instanță în dosarul Colectiv.

Amintim, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare, patronii clubului Colectiv au primit câte 11 ani și 8 luni în spatele gratiilor,  patroana firmei de artificii a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare, iar pirotehniştii au primit 9 ani şi 8 luni, respectiv 10 ani de pușcărie.

Potrivit G4media.ro, judecătorii susțin că inculpații puteau evita tragedia, dar au dat dovadă de lăcomie, iresponsabilitate și ignoranță a legii. Acuzații – deși educați – au adoptat o atitudine de negare și au dat vina pe alte persoane sau autorități publice.

Judecătorii mai arată că în noaptea incendiului existau în vigoare legi corecte și eficiente despre care era esențial să fie respectate și puse în aplicare atât de reprezentanții unor  autorități publice, cât și de comercianți din sectorul privat.

În motivarea lor, magistrații subliniază că obligația comerciantului de a respecta legea în materie de securitate la incendii este importantă dincolo de orice obligații ale autorităților publice. Instanța arată că tragedia din Colectiv a fost cauzată de faptul că atât la nivelul patronilor clubului, cât al autorităților  publice, au existat activități infracționale, ”generate inclusiv de raționamente financiare”.

Judecătorii Tribunalului București subliniază ”cinismul și lipsa de respect” ale unor inculpați față de familiile victimelor, după producerea tragediei.

În urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv, 26 de persoane au murit la faţa locului. Ulterior, numărul victimelor a ajuns la 64. Zeci de persoane încă se află sub tratament.