Mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat că de mâine vor suspenda toate dosarele care nu reprezintă urgențe. Se întâmplă la Tribunalul București, la Curtea de Apel București dar și în alte judecătorii din țară. Reacția magistraților vine după ce ieri – coaliția de guvernare a decis ca tăierea pensiilor speciale, în acord cu solicitările Comisiei Europene și eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie votate săptămâna viitoare.
UPDATE 16:44. Președintele Tribunalului Arad – Flavius Bradin – explică cererile magistraților
„Eșalonarea vârstei de pensionare să fie una reală, să fie una graduală. Dorim să fie recunoscută ca vechime în magistratură pentru pensionarea… Deci pentru cei 25 de ani – care se pune condiție de vechime efectivă în magistratură. Inclusiv cei 5 ani de perioadă asimilată. Mai dorim să fie reglementată situația colegilor care n-au decizii de pensionare, nu și le-au pus efectiv în plată în condițiile în care nu ar exista norme tranzitorii, norme clare care să spună că drpturile recunoscute pe actuala lege li se conservă și pe viitor”, a spus președintele Tribunalului Arad, Flavius Bradin.
Președintele Tribunalului Arad spune că dosarele care nu sunt considerate urgențe vor fi amânate până la suspendarea protestului. Cât va dura, depinde de negocierile care au loc la București.
Citește întreaga știre aici: Instanțele din România protestează. Președintele Tribunalului Arad explică cererile magistraților | AUDIO
UPDATE 14:14. DIICOT: A fost adoptată manifestarea susținerii procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ și CSM de a participa la discuțiile de negociere privind modificările aduse pensiilor de serviciu
„În temeiul art. 91 alin. (1) din Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a convocat la data de 20 iunie 2023, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul direcției, având ca obiect exprimarea unui punct de vedere privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și manifestarea susținerii Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa consacrată de Constituție, de garant al independenței justiției.
În urma dezbaterilor s-a supus la vot și a fost adoptată manifestarea susținerii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Consiliului Superior al Magistraturii, de a participa la discuțiile de negociere privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
În situația în care propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu vor fi avute în vedere de către Legislativ, se va convoca o nouă adunare generală a procurorilor direcției pentru a se stabili dacă se inițiază o formă de protest, iar în caz afirmativ, formele graduale de protest ce urmează a fi adoptate”, a transmis DIICOT.
Știre inițială
În cazul parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești – magistrații au decis astăzi suspendarea pe termen nelimitat a activităţii de relaţii cu publicul, a activităţilor de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, precum şi participarea procurorilor doar în şedinţele de judecată care impun urgenţă.
Surse: Săptămâna viitoare intră la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor într-o şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor
Tăierea pensiilor speciale, în acord cu solicitările Comisiei Europene și eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor vor fi votate săptămâna viitoare. Așa a decis coaliția de guvernare. În privința eliminării pensiilor special ale parlamentarilor, este proiectul PSD, anunțat recent și depus în Legislativ, spre nemulțumirea USR, care a inițiat un proiect asemănător, dar care nu a fost niciodată programat la dezbateri. Tot săptămâna viitoare Coaliția de guvernare ar urma să stabilească și cine va fi viitorul Secretarul General al Guvernului.
Săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, va fi dat votul în Camera Deputaţilor, decizională, asupra proiectului de lege privind pensiile speciale, potrivit formei acceptate de Comisia Europeană, astfel încât România să nu piardă bani europeni din Planul de Redresare.
Tot săptămâna viitoare intră la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor într-o şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor – spun surse oficiale.
Alfred Simonis: „Se suspendă plata pensiilor pentru parlamentari, indiferent dacă sunt din urmă”
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis: „Inițiativa depusă de PSD prevede eliminarea definitivă, nu impozitarea, a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Inclusiv retroactiv, odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi. Se suspendă plata pensiilor pentru parlamentari, indiferent dacă sunt din urmă”.
Cât plătește statul acum pentru peste 800 de foști parlamentari
În prezent, statul plătește pentru 840 de foști parlamentari pensii speciale, care înseamnă aproape 1 milion de euro pe lună. După un mandat, pensia este 4500 de lei net, după 2 – ajunge la 8900 de lei, iar la 3 mandate la aproximativ 11.000 de lei.
Marcel Ciolacu, despre tensiunile privind numirea noului SGG: „Eu azi dimineață mi-am luat tensiunea. E normală”
Despre tensiunile privind numirea noului secretar general al Guvernului, funcţie ce revine PNL, premierul spune că, în curând se va ajunge la un acord. Liberalii îl susțin pe Mircea Abrudean, fost şef al Cancelariei prim-ministrului Nicolae Ciucă, dar s-au lovit de refuzul PSD.
Marcel Ciolacu: „Nu a fost niciun scandal”.
Jurnalist: Au fost tensiuni…
Marcel Ciolacu: „Eu azi dimineață mi-am luat tensiunea. E normală. Deci, din punctul meu de vedere, nu există nicio tensiune. Sunt lucruri normale când se construiește o echipă”.
Jurnalist: Vă doriți un alt om?
Marcel Ciolacu: „Decizia îmi aparține mie și domnului președinte Nicolae Ciucă”.
Sursele oficiale au declarat că o decizie va fi luată în viitoarea şedinţă a coaliţiei.
Situația la Alba. Începând de mâine, 21 iunie, cauzele aflate pe rolul Tribunalului Alba și pe cel al Curții de Apel Alba Iulia se amână, ca formă de protest
De mâine, cauzele aflate pe rolul Tribunalului Alba și pe cel al Curții de Apel Alba Iulia se amână, ca formă de protest față de proiectul de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, privind reforma sistemului de pensii din justiție.
Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia a hotărât astăzi adoptarea unei forme de protest constând în amânarea cauzelor aflate pe rolul instanţei, începând de mâine, 21 iunie, și până la adoptarea unei soluții legislative care să respecte statutul constituțional al magistraților.
Totodată, solicită Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatului Poporului, președintelui Senatului și al Camerei Deputaților sesizarea Curții Constituționale a României privind neconstituționalitatea prevederilor legislative respective.
În mod similar, și Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba a decis suspendarea activității de judecată, începând de mâine pe termen nedeterminat.
Totuși, reprezentanții celor două instanțe au comunicat că se vor judeca în continuare cauzele cu caracter urgent, atât la Tribunalul Alba, cât și la Curtea de Apel Alba Iulia.
Reacția Ministrului Justiției – Alina Gorghiu
„Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu.
Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat.
Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public.
MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar”, a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.
Autori: Daniela Stoia, Iorgu Ianusi
Sursa foto: Shutterstock