Confidenţialitate

Dosar penal pentru reprimarea revoltei muncitorilor de la Brașov, din 1987

După 30 de ani, procurorii militari au deschis dosar penal și fac cercetări privind infracțiuni contra umanității în cazul represiunii regimului comunist împotriva participanților la revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în cauză au fost audiați mulți dintre cei care au avut de suferit pentru participarea la revoltă.

S-au făcut cercetări și pentru identificarea lucrătorilor de Miliție și Securitate care i-au anchetat pe participanții la revolta anticomunistă sau care au dispus –ilegal- urmărirea lor informativă dupa mutarea lor în diferite județe cu domiciliu obligatoriu.

Procurorii au folosit în investigație materiale și documente transmise de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Revolta anticomunistă s-a declansat la Întreprinderea de Autocamioane Steagul Roșu, printr-o grevă începută în noaptea de 14 noiembrie în secția 440 și continuată a doua zi cu un marș până în fața Comitetului Județean al PCR.

Din cei 4000 de muncitori care au protestat în întreprindere, 400 au ajuns în centru scandând: “Hoții”, “Vrem banii înapoi”, “Ajunge, nu mai vrem sa fim mințiți”, „Vrem mâncare la copii”, “Vrem lumina și caldura”, “Vrem pâine fără cartelă”. Coloanei i s-au alăturat locuitori ai orașului.

Ulterior, cererile economice au fost înlocuite cu scandari anticomuniste: “Jos Ceaușescu!”, “Jos comunismul!”, “Jos cu Epoca de Aur!”, “Jos tiranul!”, “Jos dictatorul!”.
La sediul Consiliului Județean al partidului, protestatarii au spart ferestrele și ușile și au aruncat mîncarea găsită -salam de Sibiu, cașcaval, portocale, banane – pe geam, spre a fi împărțită populației.

Apoi au fost distruse însemnele comuniste: tabloul lui Ceaușescu ș steagul roșu al partidului comunist.

Mulțimea a agresat și câțiva membri ai nomenclaturii brașovene, printre care primarul orașului.

Protestatarii au fost filați de agenți ai Securității, fotografiați și filmați. A urmat intervenția brutală a trupelor speciale de securitate, arestările și torturarea celor participanți la marș.

În urma unui proces înscenat, 61 de muncitori au fost deportați. Altor 27 de persoane din cele peste 300 arestate și anchetate de Miliție și Securitate le-au fost schimbate locurile de muncă.