Premierul Florin Cîțu susține că nu are cunoștință de nicio ilegalitate ce ar fi putut fi făcută în procesul de achiziționare a vaccinurilor împotriva Covid 19, după ce DNA a deschis un dosar penal pe această temă.
“Justiția funcționează, oamenii aceia care primesc o informație care este corectă încep o cercetare, dar este pe faptă, nu pe persoană. Ceea ce mi se pare mie mizarabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare, în acest moment, pentru că este vorba doar despre faptă și nu are nicio legătură cu persoana.
Eu nu am nicio informație despre aceste dosare, nu am fost informat, nu am nicio treabă, dar trebui să remarc și coincidența apariției acestor informații cu câteva zile înainte de congresul PNL“, a declarat premierul.
Prim ministrul a explicat că miniștrii Sănătății sunt cei care au semnat comenzile de vaccinuri și nu el.
Florin Cîțu l-a vizat în declarații mai ales pe fostul ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, cel care aseară, a acuzat că deși ministerul pe care l-a conducea făcea plățile pentru vaccinuri, premierul a fost cel care a decis câte doze trebuie cumpărate.
Asfel, România a cumpărat mai multe decât era necesar, iar România a fost nevoită să vândă, să doneze sau să distrugă peste un milion de doze.
“Pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătății. Domnul Nelu Tătaru a semnat, domnul Vlad Voiculescu, doamna Ioana Mihăilă și eu, când am fost ministru interimar.
Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28.290.000 de doze, domnul Tătaru pentru 33.000.000, eu am semnat pentru 4 milioane de doze, acum două luni, doamna Mihăilă a semnat pentru 21.000de doze, deci dacă erau prea multe, putea să spună că nu mai e nevoie.
Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze, de CureVac, vaccin care nu a fost aprobat niciodată, dar este semnată comanda de Vlad Voiculescu“, a subliniat premierul.
Vlad Voiculescu a reacționat, într-o postare pe Facebook:
“Parcă nici dna Dăncilă nu își permitea să arunce cu cuvintele în halul ăsta. Florin Cîțu se joacă cu cuvintele așa cum s-a jucat cu bugetul sănătății – complet iresponsabil.
Mai întâi de toate: vaccinul CureVac-ul nu este încă aprobat, deci România nu a cheltuit nici măcar un singur cent pe acest vaccin.
Apoi:dreptul dobândit prin semnarea acelui acord era acela de a plasa comenzi DACĂ acel vaccin ar fi fost aprobat și DACĂ la momentul respectiv statul român ar fi considerat acest lucru oportun. Nevoia de vaccin în întreaga lume este enormă iar vaccinurile care nu sunt folosite pot fi revândute – fie de către producător, fi de către statul care are dreptul să le achiziționeze. Sigur, asta dacă nu cumva țara respectivă are un mare meșter precum Florin Cîțu care ia atâtea decizii proaste încât vaccinurile expiră în depozite, așa cum înțeleg că s-a întâmplat cu vreo 700.000 de doze de vaccin Astra Zeneca.
Mai pe românește: problema nu e să dobândești dreptul de a face ceva (ex: să ai carnet de conducere, să cumperi un vaccin, etc.), problema este cum faci uz de dreptul dobândit (ex: să conduci beat, să lași vaccinurile să expire, etc.). Nu e greu să te comporți responsabil. Trebuie doar să rămâi cu picioarele pe pământ“, a scris Voiculescu.
DNA a precizat că cercetările sunt în rem, ceea ce înseamnă că nicio persoană nu este deocamdată, pusă sub acuzare. Ancheta vizează o presupusă comitere a unei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.