Curtea de Apel București decide astăzi dacă dosarul în care sunt cercetați torționarii disidentului comunist Gheorghe Ursu va fi rejudecat. Este vorba despre o cale extraordinară de atac în dosarul Gheorghe Ursu, după ce, în iulie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea celor care l-au bătut și torturat pe Gheorghe Ursu.
Procurorii Parchetului General arată că cererea de revizuire se bazează pe fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei. Concret, în lunile septembrie și octombrie 2023, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte documente care conțin informații si detalii tehnice care dovedesc represiunea exercitată de Securitate și calitatea de disident a lui Gheorghe Ursu. Totodată, procurorii anunţă că au primit de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului noi documente din care reiese clar şi indubitabil că Gheorghe Ursu era considerat un opozant politic, iar faptele sale erau calificate ca făcând parte din categoria formelor celor mai grave de manifestare a opoziţiei faţă de regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu.
Prin urmare, procurorii solicită Curții de Apel București să admită cererea de revizuire, să anuleze hotărârea atacată și să rejudece condamnarea foștilor ofițeri de Securitate Vasile Hodiș și Marin Pârvulescu, acuzaţi de tratamente neomenoase.
Amintim, inginerul Gheorghe Ursu s-a opus felului în care regimul comunist reconstruia Bucureştiul devastat după cutremurul din martie 1977. El a făcut cunoscut acest lucru la Europa Liberă, fapt pentru care – în septembrie 1985 – a fost arestat de Securitate, sub acuzația că în casă i-au fost găsiți 17 dolari. S-a stins două luni mai târziu, în urma bătăilor primite în închisoare.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin