Confidenţialitate

Dorina Lazăr, după demiterea de la conducerea Teatrului Odeon: ”Angela merge mai departe”

La două zile după ce a demis-o pe actrița Dorina Lazăr din funcția de director al Teatrului Odeon, Primăria Capitalei a anunțat motivele care au stat la baza acestei decizii.

Corpul de Control al Municipalității a descoperit nereguli grave în administrarea bugetului teatrului: unele plăți ar fi fost făcute înainte de încheierea contractului, valoarea anumitor contracte nu ar fi fost menționată în Planul Anual de Achiziții Publice, iar atribuirea unor lucrări de investiții s-ar fi făcut preferențial, fiind favorizat un anumit ofertant.

Contactată de Europa FM, Dorina Lazăr a respins aceste acuzații.

” Eu eram la teatru, a apărut pe ușă un domn, mi-a spus: <<Sunt curierul de la primărie și vă aduc aceste hârtii>> Și am constatat că este demiterea mea, venită la 4 zile, după ce mi s-a trimis reiterarea pe post, semnată de doamna Firea. Ce vreau eu să vă spun: acest control a fost făcut în perioada 15-31 martie. Raportul primit a fost în 25 mai. Dacă era atât de grav ce au constatat de ce abia la 30 august mă dă afară?”, a spus Dorina Lazăr.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Actrița a vorbit, la Europa FM, și despre situația acelui contract, despre care primăria Capitalei susține că Teatrul Odeon a făcut plăți înainte semnării acordului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebată dacă este supărată pentru că a fost demisă de la conducerea Teatrului Odeon, actrița Dorina Lazăr a răspuns: Angela merge mai departe, aluzie la filmul din 1981, în care a jucat rolul unei șoferițe de taxi ce trăiește singură după divorțul de un soț alcoolic.

”Nu sunt deloc întristată, eu sunt Scorpion și pe mine, o chestie din asta mă înverșunează. Cunoașteți sintagma <<Angela merge mai departe>>”, a spus fosta directoare a Teatrului Odeon.

Întrebată ce va face în perioada următoare, actrița în vârstă de 77 de ani a răspuns:

”Nici nu o să stau departe de teatru. Eu o să fiu colaborator al Teatrului Odeon, pentru că joc în multe spectacole. Din punctul meu de vedere, ce am eu în mine și teatrul nu îmi ia nimeni niciodată. Nu știu, o să mă gândesc, nici așa să fiu, vorba scrisorii regizorului Dinu Cernescu, artiștii nu sunt servitori să îi dai afară când vrei tu”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până la organizarea concursului pentru ocuparea postului de director al Teatrului Odeon, interimatul va fi asigurat de Cristian Șofron.

 

Redăm mai jos comunicatul integral al Primăriei Capitalei:

In luna martie 2017, Corpul de Control al Primarului General a efectuat o serie de verificari la Teatrul Odeon,  in urma carora s-au constatat  mai multe nereguli grave privind asigurarea, gestionarea si administrarea bugetului si patrimoniului institutiei, obiective stabilite prin contractul de management.

În privința contractelor încheiate de instituție au fost constate mai multe încălcări ale prevederilor legale, respectiv Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, Ordinul 1792/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor institutiilor publice, precum si organizarea, evidenta si raportarea angajamentelor bugetare si legale, precum și Ordinul 923/2014 pentru aprobarea normelor metodologice generale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv și a Codului specific de norme profesionale pentru persoanele care desfășoară activitatea de control financiar preventiv propriu.

Astfel au fost identificate:

–         plăți realizate înainte de încheierea contractelor în baza cărora au fost făcute (ex: contract încheiat în luna iunie 2016, pentru care plățile au fost făcute începând cu luna ianuarie 2016)

–         contracte care nu prezentau viza de control financiar preventiv și situații de lucrări care nu prezentau bun de plată

–         contracte incheiate de Teatrul Odeon a caror valoare nu era specificata si care nu se regasesc in PAAP (Programul Anual de Achizitii Publice).

Totodată, au fost stabilite încălcări ale procedurilor și prevederilor legale în ceea ce privește atribuirea unui contract de lucrări de investiții, respectiv:

–         acceptarea unei oferte care nu indeplinea criteriile de admisibilitate

–         încălcarea principiilor tratamentului egal pe parcursul desfășurării procedurii de achiziție publică prin favorizarea unui ofertant, încălcând prevederile OG 34/2006 și HG 925/2006.

–         valoarea estimata prevazuta in PAAP, era diferita de valoarea specificata in invitatia de participare

–         modificarea tipului de procedură de realizare a achiziției publice, din licitație, așa cum era prevăzută în PAAP, în cerere de ofertă

–         necorelări între documentele aferente caietului de sarcini

–         necorelări între prevederile caietului de sarcini și propunerea financiară a operatorului economic declarat câștigător

–         necorelarea ordonanțărilor de plată cu execuția bugetară

–         decontarea nejustificată a unor cantități de materiale

O alta neregula constatata se refera la incheierea, in cursul anului 2016, a unui numar de 27 de contracte de prestari servicii transport persoane și mărfuri (recuzită, decoruri) în condițiile participării la anumite festivaluri, beneficiarii acestor contracte fiind alte instituții de cultură participante la festival. Teatrul Odeon refactura contravaloarea serviciilor de transport, încasând de la beneficiar contravaloarea acestora și plătind transportatorului, desfășurând o activitate de intermediere de transport care nu era inclusă în obiectul de activitate. Plățile nu erau efectuate din bugetul instituției și nu erau prevăzute în PAAP, Teatrul Odeon încheind astfel un angajament legal fără a avea prevedere bugetară, pentru necesitatea unei alte instituții, respectiv organizatorul de festival. Mai mult, prin aceste contracte, institutia isi asuma si plata unor penalitati (de ex. 1% pe zi de intârziere, conform clauzei V.1 din contractul nr. 393/04.11.2016, iar conform clauzei V.2.in cazul decomandarii actiunii, cu mai putin de 10 zile, se vor percepe penalizari de 50% din valoarea transportului).

De asemenea, reprezentanții Teatrului Odeon au  efectuat deplasari in strainatate (New-York, Madrid si Florenta), fara a obtine in prealabil toate acordurile prevazute prin contractul de management si fara a avea in bugetul aprobat si pe contul de executie bugetară sume prevazute pentru deplasari interne sau in strainatate.  

Nu în ultimul rand, inspectorii Corpului de Control au sesizat si neindeplinirea masurilor dispuse de Camera de Conturi Bucuresti prin procesul verbal de constatare, incheiat in data de 04.12.2015, inregistrat la Teatrul Odeon.

 Precizam că raportul Corpului de Control a fost inaintat institutiilor abilitate, in vederea dispunerii masurilor prevazute de normele legale in vigoare.