Asistăm la încercări de destabilizare a Republicii Moldova, spune premierul Nicolae Ciucă. România asigură țara vecină că o va susține neclintit pentru a-i fi respecată suveranitate și integritatea teritoriată. Declarația a fost făcută la conferința de presă comună cu omologul de a Chișinău.
Este prima vizită externă a lui Dorin Recean în calitate de șef al guvernului și vine în contextul tensionării relațiilor dintre Republica Moldova și Rusia. Chiar miercuri, Ministerul de Externe de la Moscova a transmis din nou că este îngrijorat în privința Transnistriei, regiunea separatistă pro-rusă din estul Moldovei.
Șeful guvernului de la Chișinău a fost primit de omologul său român la Palatul Victoria.
În acest context dificil de securitate avem nevoie să menținem aceste punți de legătură, a spus premierul Nicolae Ciucă:
„Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova. L-am asigurat pe omologul meu de susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în teritoriile sale recunoscute la nivel internațional.”
Rusia agresează Ucraina cu bombe și rachete și agresează Republica Moldova cu mijloace hibride, dezinformare și foarte multă propagandă pro război și pro-Rusia, a spus Dorin Recean, șeful guvernului de la Chișinău:
„Bucureștiul este cel mai important partener al Chișinăului, Bucureștiul ne-a ajutat enorm în depășirea crizei energetice, Bucureștiul rămâne avocatul nostru în toate instituțiile europene. Știm că Chișinăul nu este singur în fața provocărilor.”
În mai puțin de o săptămână, Dorin Recean este al doilea oficial moldovean de rang înalt care vine în România, după ce săptămâna trecută a fost și președinta Maia Sandu.
Întâlnirile dintre autoritățile de la București și de la Chișinău vin în contextul intensificării amenințărilor Rusiei la adresa Moldovei. Chiar miercuri ministerul rus de Externe a făcut noi referiri la Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă din estul Republicii Moldova.
Rușii au acuzat Ucraina că ar fi importat materiale radioactive, prin porturile din regiunea Odesa, și că ar putea fabrica o „bombă murdară”. Ministerul rus de externe s-a declarat “îngrijorat” că „evenimentele au loc lângă Transnistria”.
Chișinăul a transmis că nu comentează informații false.
Săptămâna trecută, Kremlinul a acuzat Ucraina că se pregătește să invadeze Transnistria printr-o operațiune sub steag fals.
Între timp, Ucraina a confirmat public că a adus militari la granița cu Transnistria, pentru a respinge un eventual atac din partea militarilor ruși staționați în provincia separatistă.
Volodimir Zelenski a dat asigurări că soldații săi nu vor ataca Transnistria, întrucât o consideră parte a Republicii Moldova.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea