Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat de președinte al Rusiei cu un scor zdrobitor: peste 87% din voturi, după cum au arătat atât sondajele efectuate la ieșirea de la urne, cât și rezultatele după numărarea a un sfert dintre voturi. analistul politic Dorin Popescu, președinte al Asociației Casa Mării Negre, a spus în emisiunea „Deșteptarea” la Europa FM că Vladimir Putin a ținut să organizeze aceste pseudoalegeri pentru a obține o relegitimare a sa ca președinte și pentru a arăta tuturor că are susținerea populației.
Un rezultat previzibil, în condițiile în care nu a avut de înfruntat niciun candidat credibil din partea opoziției. Contracandidații săi, 3 la număr, provin din partide controlate de putere.
Protestele la adresa lui Putin au fost reprimate imediat, iar unele filmări ascunse în secțiile de votare au arătat că procesul de vot a fost viciat de numeroase nereguli și intimidări din partea forțelor de ordine.
Vladimir Putin a ținut să organizeze aceste pseudoalegeri pentru a obține o relegitimare a sa ca președinte și pentru a arăta tuturor că are susținerea populației,
Dorin Popescu, analist politic: Putin și-a relegitimat pe plan intern prezența la Kremlin
„Putin dorește să mai țină în viață legenda, povestea, minciuna legitimității unui regim presupus democratic. Asta a făcut Putin și a relegitimat pe plan intern prezența la Kremlin. Deci, iată că nu este o prezență pe viață, ci o prezență pe care, vezi Doamne, cetățenii Federației Ruse o legitimează o dată la 6 ani. Poziția aceasta de putere îmbină modelul autocratic explicit al țarilor de odinioară și împrumută, totuși, ceva din ipocrizia democratică pe care o avea inclusiv Imperiul Sovietic”, a declarat la Europa FM analistul politic Dorin Popescu.
Dorin Popescu a fost întrebat în emisiunea Deșteptarea, de ce protestele din Rusia nu au cuprins mase largi de oameni și nu au dus niciodată la schimbări semnificative.
Dorin Popescu, analist politic: „Rușii nu au încredere că protestele stradale pot schimba ceva”
„Gândesc cel puțin 3 motive care ar duce la asta: în primul rând, un sistem de măsuri autoritariste, de măsuri represive. Eu numesc acest sistem alcătuit din 3 factori: ideologie, propagandă, bici. Al doilea motiv este acela legat de faptul că cetățenii ruși nu au tradiția ieșirii în stradă. În principiu, au o pasivitate față de funcționarea sistemului, o pasivitate care aparține de gena lor istorică. Și al treilea motiv: rușii nu au încredere că protestele stradale pot schimba ceva. Pentru că o schimbare de regim la Kremlin este imposibilă prin presiuni stradale, oricât de ridicat ar fi nivelul acestora. O schimbare de regim este posibilă exclusiv prin așa-numitele lovituri de palat, așa cum ne demonstrează întreaga istorie a Rusiei”, a declarat la Europa FM analistul politic Dorin Popescu.
Într-o conferință de presă, Vladimir Putin a spus că va continua războiul din Ucraina și a spus că democrația din Rusia este mai legitimă decât în Statele Unite, unde în opinia sa, votul prin corespondență poate fi cumpărat în schimbul a 10 dolari.
Sursa foto: Shutterstock