Confidenţialitate

Donație de 125 milioane de dolari pentru a sprijini cercetările menite să găsească soluții pentru oprirea pandemiei COVID-19

Fundația Bill & Melinda Gates, Wellcome și Mastercard anunță finanțarea cu suma de 125 milioane de dolari a eforturilor menite să accelereze soluționarea epidemiei COVID-19 prin identificarea, evaluarea, dezvoltarea și scalarea posibilelor tratamente.

Partenerii sunt hotărâți să ofere acces echitabil la acest tratament și să îl facă disponibil chiar și în contextul unor resurse reduse.

COVID-19 Therapeutics Accelerator va îndeplini rolul de catalizator, stimulând atât dezvoltarea și evaluarea substanțelor și medicamentelor biologice noi, cât și repoziționarea unora deja existente, cu scopul tratării imediate al pacienților infectați cu virusul COVID-19, având, totodată, și obiectivul pe termen lung de a distruge și alți patogeni virali. În prezent, nu există tratamente antivirale sau imunoterapii cu spectru larg disponibile în lupta împotriva patogenilor emergenți și, încă, niciun tratament aprobat pentru COVID-19.

Fundația Gates și Wellcome contribuie, fiecare, cu suma de 50 de milioane de dolari, iar Mastercard Impact Fund se alătură misiunii de activare a COVID-19 Therapeutics Accelerator cu 25 de milioane de dolari.

Contribuția Fundației Gates este parte a angajamentului său de finanțare cu 100 milioane dolari a eforturilor de combatere a COVID-19, anunțat încă de luna trecută.

„Virusurile precum COVID-19 se răspândesc rapid, dar dezvoltarea vaccinurilor și a tratamentelor care să le oprească avansează lent. Dacă ne dorim să protejăm lumea de amenințări precum COVID-19, mai ales în cazul celor mai vulnerabili, atunci este necesar să identificăm mijloace prin care să accelerăm procesul de cercetare și dezvoltare. Acest lucru impune ca guvernele, companiile private și organizațiile filantropice să acționeze rapid pentru finanțarea zonei R&D”, a declarat Mark Suzman, CEO al Fundației Bill & Melinda Gates.

COVID-19 Therapeutics Accelerator va colabora cu Organizația Mondială a Sănătății, cu susținători și organizații din sfera guvernamentală și din sectorul privat, precum și cu instituții legislative și de reglementare globală, pentru a gestiona integral procesul de realizare a medicamentelor, de la cercetarea și dezvoltarea substanțelor candidate, până la producerea lor propriu-zisă și scalarea la proporțiile necesare. Prin colaborare științifică, prin investiții coordonate și prin unificarea resurselor, este posibilă accelerarea cercetării. Acest tip de colaborare a fost cheia succesului și în cazul epidemiei Ebola, în 2014. Prin facilitarea finanțărilor în mod rapid și sigur în momente-cheie ale procesului de dezvoltare, COVID-19 Therapeutics Accelerator va deschide drumul pentru obținerea de noi medicamente și tratamente împotriva COVID-19, dar și împotriva altor amenințări epidemice posibile în viitor, asigurând accesul la acestea inclusiv pentru țările cu resurse limitate.

COVID-19 Therapeutics Accelerator va funcționa prin acordul comun al inițiatorilor proiectului în calitate de finanțatori și se va baza pe experiența și cunoștințele provenite atât din interiorul, cât și din exteriorul organizațiilor acestora. COVID-19 Therapeutics Accelerator va urmări aspecte-cheie ale ciclului de dezvoltare, pentru a da cursivitate traseului unui produs, de la stadiul de medicament candidat și până la evaluarea, testarea și producerea sa în scopuri clinice.

Pentru identificarea compușilor cu potențial de candidați, COVID-19 Therapeutics Accelerator va aplica o abordare în trei puncte: testarea efectelor pe care le au asupra COVID-19 medicamente deja omologate, sondarea „bibliotecilor” cu mii de compuși deja confirmați ca fiind siguri, și investigarea unor compuși și a unor anticorpi monoclonali noi. Medicamentele și anticorpii monoclonali care trec testul sondării inițiale vor fi apoi dezvoltați de un partener din industria de profil.

Industriile farmaceutice și biotehnologice vor fi parteneri vitali ai colaborării, punând la dispoziție colecțiile de compuși și datele clinice de care dispun și facilitând comercializarea și alte procese ce vor fi inerente scalării la nivel macro a medicamentelor și anticorpilor monoclonali care se vor dovedi eficienți. În paralel cu dezvoltarea procesului de selecție a substanțelor de combatere a COVID-19, COVID-19 Therapeutics Accelerator va colabora și cu autoritățile pentru alinierea criteriilor de selecție și pentru dezvoltarea capacității de producție a industriei. În mod normal, o rută accelerată de livrare a tratamentelor eficiente către pacienți durează aproximativ un an pentru produse care beneficiază deja de aprobarea de reglementare sau pentru medicamente candidate despre care există deja date clinice. Acest interval este automat extins în cazul compușilor aflați mai în spate în procesul de cercetare – dezvoltare, despre care există date clinice limitate.

„Acest virus reprezintă o amenințare globală fără precedent, în cazul căreia trebuie să grăbim stabilirea de parteneriate internaționale în sensul dezvoltării de tratamente, de mijloace de diagnosticare rapidă și de vaccinuri. Știința avansează într-un ritm foarte alert împotriva COVID-19, însă, pentru a devansa această epidemie ne sunt necesare investiții mai semnificative, care să asigure coordonarea cercetărilor efectuate.

COVID-19 Therapeutics Accelerator ne va permite să facem acest lucru pentru potențiale tratamente, susținând activ cercetarea, dezvoltarea, eveluarea și producția.

COVID-19 este un virus ce ridică mari provocări, însă, am demonstrat că, prin colaborare transfrontalieră, putem gestiona bolile contagioase cu care ne confruntăm. Trebuie să consolidăm eforturile în fața COVID-19 și, totodată, să continuăm să ne asigurăm că progresele înregistrate sunt disponibile și accesibile pentru toți. Investițiile în acest moment, la scară, în fața riscului și sub forma unui efort global colectiv, sunt vitale dacă vrem să schimbăm cursul acestei epidemii. Îi încurajăm și pe alții să ni se alăture în acest demers”, a declarat Dr. Jeremy Farar, directorul Wellcome.

Deși medicamentele antivirale pentru diminuarea efectelor gripei sezoniere și ale virusului HIV, printre alte afecțiuni virale, sunt omologate, niciunul dintre acestea nu și-a demonstrat eficiența împotriva actualei epidemii. Unul dintre motivele lipsei de tratamente eficiente este faptul că aceste produse nu beneficiază de o piață de desfacere imediată, ceea ce poate încetini și preveni cercetarea și dezvoltarea lor comercială.

COVID-19 Therapeutics Accelerator este conceput să ajute în acest sens, prin unificarea resurselor și a cunoștințelor, cu scopul reducerii riscurilor financiare și tehnice ale instituțiilor academice și companiilor biotehnologice și farmaceutice implicate, garantând totodată că produsele rezultate sunt accesibile și oamenilor din medii subdezvoltate. Experiența companiilor farmaceutice se va dovedi esențială în identificarea, investigarea și comercializarea medicamentelor care își vor demonstra eficiența.

„Ne alăturăm cu maxim interes si seriozitate acestui efort crucial în combaterea COVID-19, ca o completare a angajamentului nostru de dezvoltare incluzivă. Această provocare globală reprezintă nu doar un risc la adresa sănătății și siguranței populației mondiale, ci și o posibilă perturbare a vieții economice a milioane de persoane, de afaceri și de organizații din toată lumea. Experiența noastră din zona incluziunii financiare ne permite să vedem importanța construirii unei rețele de parteneri, care sa contribuie nu doar prin capitalul lor, dar și prin alte active și seturi de abilități. Tocmai de aceea îi invităm și pe alți parteneri preocupați de dezvoltarea incluzivă să se alăture acestui efort comun”, a declarat Mike Froman, vicepreședinte Mastercard.