Donald Trump a fost validat președinte al Statelor Unite de către Congresul american. S-a întâmplat la patru ani după ce susținătorii lui Trump luau cu asalt Capitoliul pentru a bloca certificarea victoriei lui Joe Biden în alegeri. Ceremonia de învestire a noului președinte va avea loc pe 20 ianuarie.
Ceremonia de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale din Statele Unite a avut loc în cadrul unei ședinte comune a Camerei Reprezentanților și Senatului, ședință prezidată de Kamala Harris în calitate de președintă a Senatului.
Congresul american a certificat astfel victoria lui Doland Trump în urma scrutinului din 5 noiembrie, iar acesta a obținut 312 voturi în Colegiul Electoral, față de numai 226 cât a câștigat contracandidata sa, Kamala Harris.
Republicanii și-au păstrat o majoritate fragilă în Camera Reprezentanților și au câștigat majoritatea în Senat, ceea ce îi va asigura lui Donald Trump sprijinul necesar pentru a-și pune în aplicare proiectele privind tăierile de taxe și migrația ilegală.
Democrații nu au încercat să blocheze certificarea victoriei lui Donald Trump, așa cum au făcut în urmă cu patru ani, prin forță, susținătorii republicanului, care au luat cu asalt Capitoliul pentru a împiedica certificarea victoriei lui Joe Biden. De altfel, vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris a spus că și-a îndeplinit îndatoririle constituționale:
Kamala Harris, vicepreședinta SUA: „Astăzi democrația Americii a rămas în picioare”
„Unul dintre cei mai importanți piloni ai democrației este transferul pașnic de putere. Iar astăzi democrația Americii a rămas în picioare”, a spus Kamala Harris.
Donald Trump va fi învestit președinte pe 20 ianuarie.
Între timp, a ajuns din nou în atenția publicului printr-o serie de afirmații controversate. După demisia premierului canadian, Justin Trudeau, Donald Trump a spus că este în interesul Canadei să devină al 51-lea stat al Statelor Unite ale Americii deoarece fuziunea ar duce la eliminarea taxelor vamale și la scăderea impozitelor. În plus, republicanul a mai spus că Statele Unite consideră că deținerea și controlul Groenlandei este o necesitate absolută, ceea ce i-a înfuriat pe reprezentanții guvernului din Groenlanda, care au transmis că insula nu e de vânzare.
Sursa foto: Shutterstock