În primul său discurs despre starea națiunii, președintele SUA a anunţat pilonii care vor sta la baza reformei din domeniul imigraţiei.
Potrivit lui Donald Trump, una dintre măsuri vizează anularea programului Loteria Vizelor.
”Trebuie să ne securizăm graniţele. Asta înseamnă să construim un zid la graniţa sudică [cu Mexicul – n.r] şi să angajăm mai mulţi oameni pentru a asigura siguranţa comunităţilor noastre. Un alt pilon vizează încheierea Loteriei Vizelor, un program care oferă în mod aleatoriu cărţi verzi, fără să ţină cont de merite, îndemânare sau siguranţa poporului nostru. Este timpul să ne îndreptăm către un sistem de imigraţie bazat pe merit care admite oameni calificaţi, care doresc să muncească şi care vor iubi şi respecta ţara noastră”, a susținut liderul de la Casa Albă.
Presa americană aminește însă că persoanele acceptate în cadrul programului sunt verificate atent.
“Nu a fost niciodată un moment mai bun pentru a începe să trăiți visul american”, a spus răspicat Donald Trump, care a invocat beneficiile reducerilor de taxe și a promis noi și corecte relații comerciale cu restul țărilor lumii, dar și o reducerea a prețurilor la medicamente.
”Într-un final, America a schimbat pagina unor decenii marcate de tranzacţii comerciale necinstite care ne-au sacrificat prosperitatea. Ne-am pierdut prosperitatea, însă o vom recupera foarte rapid. Era capitulării economice s-a încheiat. De acum înainte, ne aşteptăm ca relaţiile comerciale să fie corecte şi bazate pe reciprocitate”, a afirmat Donald Trump.
Liderul de la Casa Albă a anunțat un ambiţios plan de investiţii în infrastructura rutieră îmbătrânită a ţării, cerând Congresului să aprobe finanțarea necesară, estimată la 1.500 de miliarde de dolari.
“Sunt mândru să anunț că alianța anti-ISIS a eliberat aproape 100% din teritoriile deținute cândva în Irak și Siria de acești ucigași”, a adăugat Donald Trump, potrivit căruia controversatul centru de detenție pentru suspecți de terorism de la Guantanamo Bay va rămâne deschis.
Arsenalul nuclear va fi îmbunătățit pentru a descuraja orice amenințare.
”Ca parte a apărării noastre, trebuie să ne modernizăm şi să reconstruim aresenalul nuclear. Sperăm să nu îl folosim niciodată, ci să îl facem atât de puternic încât să descurajeze orice act de agresiune. Probabil că într-o zi va fi un moment magic în care ţările din lume să se adune şi să elimine armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel moment”, a precizat preşedintele american.
Donald Trump nu a rostit vreo vorbă despre posibila implicare a Rusiei în victoria sa prezidențială, un scandal care a dominat viața politică de la Washington în primul an de administrație republicană.
Președintele SUA se confruntă cu o popularitate tot mai scăzută, performanţele sale prezidenţiale beneficiind de susţinerea a doar 37% dintre americani.