Confidenţialitate

DOLJ: Noaptea albă a experimentului științific – invențiile studenților, prezentate craiovenilor

Studenți ai Universității din Craiova și-au prezentat invențiile și experimentele la care lucrează în holul central al instituției de învățământ superior. Fie că a fost vorba despre un aeromodel care funcționează pe bază de celule solare, roboți și mașini electrice, energie extrasă din lămâie și cartof, ori baloane uriașe de săpun, invențiile și experimentele studenților din Craiova au atras sute de curioși, transmite corespondentul Europa FM, Ana-Maria Constantinescu.

“Noaptea albă a experimentului științific” organizată de Universitatea din Craiova a fost un bun prilej pentru studenții facultăților din oraș să prezinte curioșilor invențiile lor.

Unul dintre acești tineri este Artur Creţu, din Chișinău. Student în ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrică din Craiova, a venit la eveniment cu invenția sa la care a lucrat timp de un an: un avion ușor care funcționează pe baza celulelor solare.

Am realizat un aeromodel care zboară cu energie solară. Își asigură funcționalitatea pe întreaga zi. Este făcut mai mult pentru supraveghere aeriană, dar poate fi utilizat și în alte aplicații cum ar fi cartografierea dacă este asigurată cu echipamentul necesar, senzor pentru noxe și alte. Am muncit la el mai mult de un an, de la proiectare până la executare.Am avut și suport didactic și inginer, dar executarea fizică am făcut-o eu singur”, a spus studentul.
Investiția în acest aeromodel s-a ridicat la peste 4.000 lei.

Studenții de la Mecanică și-au prezentat cartul la care au lucrat numai două luni și pe care se bazează în câștigarea unei competiții în Franța. „Este un cart de competiții, cadrul este total făcut de noi, sudat, făcut din țeavă. Are un motor de 100 cmc ce dezvoltă 20 de cai, are o viteză maximă de 120 de kilometri la oră. Lucrăm la el de două luni. A fost un proiect făcut destul de repede pentru că am avut limită de timp pentru că luni plecăm cu el în Franța la o competiție. Ne întrecem la mai multe probe cu cei de acolo. A costat o mie de euro și am lucrat patru oameni, studenți în anul III la Facultatea de Mecanică”, a spus Radu Laurențiu unul dintre studenții care a lucrat la acest cart.

Un roboțel care-și menține echilibrul este invenția cu care au venit la eveniment studenții de a Facultatea de Științe – Departamentul Informatică.
Este un roboțel care este capabil să-și mențină singur echilibrul, deși are doar două roți, dar cu ajutorul unui giroscop el reușește să-și păstreze echilibrul. Giroscopul dă comenzi celor două motoare astfel încât să-și păstreze centrul de greutate în locul în care este instalat giroscopul. Roboțelul a fost făcut în două săptămâni dar programarea lui a durat ceva mai mult din cauza giroscopului pentru că trebuia să ne dăm seama cum să-l calibrăm ca să-și poată menține echilibrul“, a precizat Viorel Porumbescu student în anul I la master.

Energie, din legume și fructe

În schimb, studenții și cercetătorii de la Facultatea de Științe – Departamentul de Fizică au propus utilizarea energiei extrasă din legume și fructe.
Experimentul nostru modelează energiile ecologice, energii care vor înlocui și trebuie să înlocuiască pe viitor energiile convenționale care sunt foarte poluante și care ne pot pune în pericol viața pe Terra. În acest experiment, pentru acest eveniment, am ales o combinație între un citric, eventual lime, și o legumă, respectiv cartoful, pentru a vedea caracteristicile acestor legume din care se poate extrage energie sau care pot stoca energie, din care se pot fabrica acumulatori bio. Este practic o ministație de energie”, a afirmat Mihai Stoicescu, cercetător.

Prin evenimentul „Noaptea albă a experimentului ştiinţific” reprezentanții Univeristății din Craiova și-au dorit să atragă viitori studenți către studiul științei.

Este un eveniment pe care l-am organizat și în anii trecuți și prin care încercăm să chemăm în jurul Universității comunitatea locală, tinerii din zonă pentru a-i atrage spre studiul științei, să descopere frumusețea științelor”, a afirmat prof.univ. dr. Radu Constantinescu, prorector Cercetare Științifică și relații cu mediul economic din cadrul Universității din Craiova.

Manifestarea a făcut parte din calendarul celor organizate sub egida “70 de ani de învățământ academic – tradiție, performanță, viziune”.
„Universitatea din Craiova și-a asumat trei misiuni fundamentale: formarea viitorilor specialiști cu studii superioare, de dezvoltare a cunoașterii avansate prin activități de cercetare și inovare, dar și de promovare a educației, culturii și științei la nivelul comunității locale și regionale. În perioada următoare vom avea și alte evenimente importante: Cupa Universității din Craiova pentru licee la minifotbal, „Studenții noștri pot mai mult”- un proiect al studenților pentru studenți. Colegii noștri mai tineri vor ieși în stradă și vor prezenta ce fac ei zi de zi în laboratoarele noastre foarte bine dotate” , a declarat prof.univ.dr. Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.