Doi medici de la Spitalul Județean Constanța au fost puși sub control judiciar de procurorii DNA, după ce l-ar fi internat ilegal pe fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu.
Şefa Secţiei de cardiologie a spitalului, Raluca Parepa, şi medicul Marius Ţoringhibel sunt acuzaţi de favorizarea infractorului.
Miercuri, ședința de judecată de la Curtea de Apel Constanța a fost întreruptă după ce lui Nicușor Constantinescu i s-a făcut rău. Medicii de pe ambulanță prezenți la proces au constatat că acesta avea tensiunea mărită și că trebuie transportat la spital, unde a fost internat.
Procurorii DNA susţin că cei doi medici l-au ajutat pe Nicușor Constantinescu “să execute măsura arestului preventiv în condiţii mai blânde”. Mai exact, procurorii spun că Nicușor Constantinescu trebuia internat la un spital dintr-un penitenciar, pentru că este arestat preventiv.
Oricum, el se afla în arestul preventiv la Spitalul Penitenciar Poarta Albă.
”Nicuşor Constantinescu a fost internat în unitatea medicală respectivă, deşi era obligatorie internarea sa într-una din unităţile medicale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu efectul sustragerii acestuia de la executarea, în mod legal, a măsurii arestării preventive dispuse de către instanţa competentă, pe durata internării în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa”, a anunțat DNA.
Procurorii mai spun că diagnosticul pus lui Nicușor Constantinescu nu necesita internarea acestuia în unitatea medicală.
Cei doi medici trebuie să se prezinte la DNA sau la Poliţia Judeţeană Constanţa ori de câte ori sunt chemaţi, să-i anunțe pe anchetatori dacă își schimbă domiciliul și nu au voie să plece din țară și nici să se apropie de Nicuşor Constantinescu, de membrii familiei acestuia şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect.
Procurorii susțin că Nicușor Constantinescu ar încerca să tergiverseze acest proces cel puțin până pe 15 iunie, când Curtea Constituțională ar urma să anunțe dacă infracțiunea de abuz în serviciu este sau nu constituțională.
De abuz în serviciu este acuzat Nicușor Constantinescu în dosarul Centrului Militar Zonal Constanța, iar în primă instanță el a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.
La termenul de miercuri, Nicolae Mihălică, avocatul lui Nicușor Constantinescu a cerut instanţei amânarea cauzei, motivând că a încheiat contractul de asistenţă juridică miercuri şi nu a avut timp să studieze dosarul.
Avocatul a mai cerut ca următorul termen să fie după 15 iunie, atunci când Curtea Constituţională va pronunţa o decizie. Judecătorii au respins însă solicitarea avocatului și au precizat că acest proces a fost amânat deja din acest motiv şi că legea nu permite decât o amânare, iar dezbaterile, începute la începutul acestei săptămâni, nu pot fi întrerupte mai mult de trei zile.
Avocatul susține că Nicușor Constantinescu prezintă risc de infarct şi de accident cerebral.