Confidenţialitate

Doi medici de la Spitalul Colentina și-au dat demisia; invocă reducerea numărului de operații și lipsa de personal

Medicii neurochirurgi Ionuț Gobej si Dorin Bică au anunțat luni că au demisionat din funcția deținută la Spitalul Colentina. Cei doi medici spun că în ultimele opt luni Secția de Neurochirurgie a refuzat 60 de pacienți din cauza lipsei de personal, consumabile și medicamente și a programului operator restricționat.

Subsemnatul Ionuț Gobej, medic specialist neurochirurg, angajat al Spitalului Clinic Colentina, fondator al Secției de Neurochirurgie, demisionez din funcția deținută în cadrul spitalului. Am venit în anul 2014 la Spitalul Clinic Colentina din București, captivați de o propunere la care nu am visat vreodată, să înființăm o Secție de Neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenții pe creier în manieră minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public și printre puținele din lume“, se arată în demisia pe care medicul a postat-o pe Facebook.

Oamenii sunt epuizați, suntem foarte puțini, sunt tensionați la maxim, nu pot să pun un pacient pe masă și să știu că trebuie să termin până la oră 15. E un factor de stres în plus, care îl poate afecta, la un moment dat pe pacient. Te grăbești, nu s-a întâmplat nimic până acum. Chiar astăzi există o operație programată, nu avem o hușa de microscop care costă 5 lei. Nu pot să utilizez microscopul, e ochestiune de sterilizare. Și e de neînțeles de ce lipsesc lucrurile astea“, afirmă la Europa FM medicul Dorin Bică, unul dintre demisionari. În plus, medicul spune că pacienți cu afecțiuni grave sunt puși să aștepte foarte mult până pot intra într-o operație.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lucrurile au evoluat peste așteptări și în 2016 am realizat peste 300 de operații prin metode minim invazive. În 2017 urma să se dea în folosință a doua sală de operații pentru neurochirurgie, odată cu venirea a doi noi colegi, pregătiți și ei în clinici din străinătate. Inexplicabil ne-am trezit pe o turnantă care a durat tot opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții, dar și a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munți de referate și memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferință de presă, ne-am adresat instituțional la toate nivelurile ierarhice, dar fără vreun rezultat. Astăzi, activitatea în Secția de Neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe în condițiile în care în anul 2017 era prevăzut să operăm peste 600“, reiese din demisia semnată de medicul Ionuț Gobej.

Medicul susține că acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierderii de personal, a programului operator restricționat și a lipsei de consumabile și medicamente.

“La aceste probleme se adaugă hărțuirea permanentă a personalului medical din Secțiile de Neurochirurgie și ATI. Astăzi, fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15,00, operații a căror complexitate este mică sau cel mult medie. Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate. În aceste condiții, prezența mea în Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificați radical”, potrivit medicului Gobej.

Medicii au avertizat încă de la începutul anului că există prea puțin personal la Spitalul Colentina

Pe 14 februarie, Ionuț Gobej și Dorin Bică, împreună cu șeful Secției de Terapie intensivă de la Spitalul Colentina, Lelia Iliescu, au cerut deblocarea și scoaterea la concurs a posturilor și angajarea de personal medical având în vedere că există un deficit. Cei doi medici neurochirurgi de la Colentina au precizat, într-o conferință de presă, că intervențiile chirurgicale sunt posibile după ora 15,00 doar pe bază de voluntariat.

Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a susţinut că afirmaţiile doctorului Ionuţ Gobej nu se sprijină pe realitate, secţia ATI are gardă continuă, iar actul medical nu a fost niciodată condiţionat de depăşirea programului de lucru, însă medicul nu cunoaşate legea privind orele suplimentare.

Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare. Doctorul Gobej vorbeşte despre secţia de ATI, unde există gardă continuă, dată fiind natura secţiei. Cum poate, în acest caz, să afirme că după ora 15.00 nu ar mai fi personal în secţie?“, spunea in luna februarie managerul unităţii sanitare, Silvi Ifrim.

Declaratiile medicilor au fost analizate în Consiliul Disciplinar al Spitalului Colentina, care i-a amenintat atunci cu sancţiuni de la avertisment până la desfacerea contractului de muncă.

Nu numai medicii au atras atenția asupra neregulilor de la Spitalul Colentina.

Și mai multe asociații ale pacienților atrăgeau atenția, tot la începutul anului 2017, despre lipsa de personal de la Spitalul Colentina.