Confidenţialitate

Doi eurodeputați români, printre cei 46 care s-au abținut de la votul rezoluției din PE care impune noi sancțiuni asupra Rusiei. Au motivat că a fost o greșeală tehnică | AUDIO

Parlamentarii Uniunii Europene au votat azi o rezoluție prin care tot blocul comunitar și statele membre sunt încurajate să trimită mai multe echipamente militare Ucrainei. Unul dintre amendamente viza un embargo total asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz din Rusia. 46 de europarlamentari s-au abținut la votul pe acest amendament. Printre ei apar și doi eurodeputați români. Ambii au declarat că totul este o greșeală.

Cei doi parlamentari români care apar că s-au abținut sunt Corina Crețu, aleasă eurodeputat pe listele partidului Pro România și Maria Grapini, eurodeputat din partea Partidului Puterii Umaniste. Corina Crețu spune că a fost o greșeală în ceea ce o privește.

„Eu sunt în favoarea celor mai dure sancțiuni. Din păcate, azi s-a produs o eroare. Veți vedea că am votat în favoarea. Este adevărat că au fost colegi care s-au abținut și în vâltoarea aceea a votării în loc de plus am votat abținere, dar am corectat deja”, a spus Corina Crețu.

Maria Grapini spune că și în cazul ei a fost o greșeală

La fel spune și Maria Grapini. Este tot o greșeală i-a explicat reporterului Europa FM aflat la Strasbourg, Anca Grădinaru.

„Da, am greșit. Am aici dovada în telefon. Este pozat votul meu dat să-l completeze asistenta lista de vot. Este cu plus, îl puteți vedea și dumneavoastră aici”, a spus Maria Grapini.

Anca Grădinaru: Deci sunteți în favoarea sancțiunilor împotriva Rusiei?

Maria Grapini: Da! Evident că da!

Parlamentarii europeni au 24 de ore la dispoziție să ceară corectarea votului

Conform procedurilor, parlamentarii europeni au 24 de ore la dispoziție să ceară corectarea votului. Toți cei 33 de europarlamentari români au votat pentru adoptarea rezoluției Parlamentului European.

Potrivit acesteia statele membre sunt încurajate să blocheze mai repede și mai eficient averile rușilor sancționați de Uniunea Europeană, iar Finlanda, Bulgaria și Ungaria sunt somate să încheie colaborarea cu firmele rusești din domeniul nuclear.

Rezoluția face un apel la înființarea unui tribunal special al ONU pentru crimele de război din Ucraina și la intensificarea furnizării de arme Ucrainei pentru a-i permite să se apere. Actul adoptat de parlamentarii europeni prevede și că utilizarea armelor de distrugere în masă de către Rusia va fi întâmpinată cu cele mai grave consecințe.

Sursa foto: Unsplash / Guillaume Périgois

Citește și: PE a votat rezoluția care încurajează sprijinirea Ucrainei cu mai mult echipament militar. S-a votat și impunerea embargoului total | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.