Confidenţialitate

Doi dintre pacienţii transferați de la “Balș”, în stare gravă

Două femei şi doi bărbaţi, cu vârste între 62 şi 89 de ani, transferați la Institutul “Marius Nasta”, în urma incendiului care a izbucnit, vineri dimineaţă la Institutul “Matei Balş”, sunt în stare severă.

“În acest moment, avem 32 de locuri libere în secţia COVID. Dacă vor fi necesare, noi suntem aici şi suntem alături de colegii noştri de la ‘Matei Balş’ şi de pacienţii de acolo care trec printr-un moment foarte greu. Vârstele sunt între 62 şi 89 de ani. Una dintre femei este echilibrată. Unul dintre bărbaţi este cu necesar de oxigen crescut. Din păcate, doi dintre pacienţi – o femeie şi un bărbat – au stare generală gravă şi au fost trimişi în Terapie Intensivă. (…) Sunt conştienţi, sunt prezenţi, dar doi dintre ei au stare generală gravă şi de aceea au fost mutaţi în secţia de Terapie Intensivă. Patru pacienţi: două femei, doi bărbaţi cu vârste între 62 şi 89 de ani. Doi cu stare echilibrată, sunt pe secţia COVID, doi cu stare severă în Terapie Intensivă”, a declarat managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Potrivit acesteia, pacienţii transferaţi nu au arsuri.

Beatrice Mahler a tras un semnal de alarmă legat de infrastructura spitalelor, afirmând că este nevoie de o expertiză tehnică a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice.

“Noi avem centrală proprie la Institutul ‘Marius Nasta’ şi am încercat să avem autonomie tocmai pentru a nu avea probleme în acest sens. Instalaţiile de oxigen sunt suprasolicitate, debitele de oxigen pe care le necesită aceşti pacienţi sunt foarte mari. Să nu uităm că pe lângă instalaţiile de oxigen avem şi instalaţiile electrice, o infrastructură care trebuie modificată. S-a spus acest lucru după incendiul de la Piatra Neamţ. Au fost atunci controale tocmai pentru a evalua starea spitalelor şi pentru a vedea ce investiţii sunt necesare. Cu siguranţă trebuie să facem paşi în acest sens şi să trecem la treabă. Au fost controale tocmai pentru a evalua care este vechimea spitalului, care este necesarul de investiţii pe partea de infrastructură. În acest moment, este nevoie de o expertiză tehnică a tuturor instalaţiilor sanitare şi electrice din acest institut, lucrăm la acest lucru, nu se pot face evaluări corecte fără să avem astfel de date”, a arătat medicul.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal „in rem” pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la la Institutul “Matei Balş” din Capitală.

4 persoane au murit în tragedie.

Anchetatorii se află la faţa locului şi au început cercetările.

Procurorii au solicitat conducerii spitalului imaginile surprinse de camerele du supraveghere din secția mistuită de flăcări.

Incendiul a izbucnit, vineri dimineaţa, la un pavilion Covid de la Institutului „Matei Balş”.

Patru saloane au ars, însă întreaga clădire a fost afectată de fumul degajat.

3 cadavre au fost găsite în incintă.

O a patra victimă a murit după ce manevrele de resuscitare au fost zadarnice.

La faţa locului au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje mobile de Terapie Intensivă.

În primă fază, au fost evacuate aproape 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”.

Restul pacienților au fost duși în celelalte pavilioane ale institutului.

Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată.

Imobilul avea avizele necesare, a declarat Adrian Streinu Cercel, fostul manager al institutului.

Cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie 2020.

Întreg personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov a fost mobilizat.

În noiembrie 2020, un incendiu a cuprins secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. 10 pacienți au ars de vii în acel dezastru.