Doi parlamentari ai puterii, unul de la PSD și celălalt de la UDMR, și-au exprimat intenția de a da încă o lovitură dură DNA.
Și-au exprimat intenția de a abroga Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, lege care stă la baza întocmirii unui număr foarte mare de dosare de către procurorii anticorupție, inclusiv unle în care au fost acuzați politicieni.
Ieri, în Comisia Juridică de la Camera Deputaților, Marton Arpad și Eugen Nicolicea au argumentat că unele fapte incriminate in legea 78 din 2000 se regăsesc și în Codul Penal dar și în alte legi așa că actul normativ ar putea dispărea.
Tot ce avem în domeniul penal se regăsește în Codul Penal, ceea ce nu se regăsește în codul penal se regăseste în acea lege privind incompatibilitățile, avem nevoie de niște definiții ale unor fapte de comerț le avem în codul civil etc.
Repet – avem nevoie de legea 78? Haideți să o abrogăm și am rezolvat problema.”
Eu sunt de acord cu dumneavostră (…) , numai că nu dirijăm noi acuma ce se întâmplă la cod. Și pentru această chestiune când facem codul putem să facem operațiunile pe care le-ați spus dvs.”
Parlamentarii din Comisia Juridică au discutat ieri despre modificarea legii pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie pentru că 16 parlamentari PSD au propus ca anumite fapte de corupție să fie pedepsite doar dacă sunt săvârșite în scopul obținerii “pentru sine”, nu și pentru altul, cum prevede acum legea, și doar dacă bunurile și foloasele sunt de natură materială.
În timpul dezbaterii, deputatul PSD Eugen Nicolicea și cel al USR Stelian Ion au avut nenumărate dispute.
După această ședință, liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a atras atenția că abrogarea legii 78/2000 ar duce la afectarea a 40% din activitatea DNA.
Actul normativ se referă inclusiv la infracțiuni comise în legătură cu folosirea fondurilor europene dar și cele făcute de de șefii de partide pentru influențarea activității unei instituții.