Astăzi urmează să aflăm dacă în Parlament vor fi validați doi aleși acuzați că au reprimat oameni la Revoluție. Lucrurile vor fi tranșate de comisia de validare.
Mandatul de deputat obținut de Francisc Tobă nu va fi validat, susține liderul AUR, George Simion.
Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.
Într-o scrisoare către Comisia de validare, locotenent-colonelul în rezervă Francisc Tobă a spus însă că nu renunță la mandatul de parlamentar și că orice alt document care le-ar fi prezentat ”ar fi lovit de nulitate absolută”.
Miercuri, la comemorarile de la Timişoara, liderul AUR a fost huiduit de revoluţionari. Reprezentanții Societății Timișoara i-au reproşat că doi ofiţeri implicaţi în reprimarea Revoluţiei, Francisc Tobă şi Nicolae Roman, au ajuns parlamentari pe listele acestui partid.
Locotenent colonelul în rezervă Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav și lipsire de libertate în mod ilegal. Împreună cu șeful garnizoanei Sibiu, Dragomir Aurel, și mai mulți militari în termen, înarmaţi, începând din 22 decembrie 1989, el ar fi ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multi răniti, pe care i-a dus într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari.
În 2010, Parchetul l-a scos de sub urmărire penală pe Dragomir iar în cazul lui Toba a dispus neînceperea urmăririi penale pentru că ar fi intervenit prescripția.
După Revoluție, Francisc Tobă a fost vicepreşedinte al FSN Sibiu, apoi deputat FDSN (între 1992 și 1996) şi membru al Grupului parlamentar al PDSR. Tobă a fost şi consilier pe probleme de securitate națională al lui Adrian Năstase. Înainte să ajunga în AUR, el a făcut parte din conducerea Partidului Neamul Românesc al fostului parlamentar PSD Ninel Peia. Anul trecut, Francisc Toba avea o pensie specială de 47.832 lei.
În cazul celuilalt candidat controversat, generalul Nicolae Roman, formațiunea care l-a trimis în Parlament nu a luat nicio decizie.
- Victor Marin