Confidenţialitate

Documentele Panama: Șefii Oficiului pentru Comabaterea Splării banilor și ANAF vor fi audiați în Parlament

Dosarul ”PanamaPapers”, a intrat acum în vizorul parlamentarilor din Comisia de Buget-Finanțe. Deputații vor analiza informațiile din ancheta jurnalistică marțea viitoare. Vor fi audiați șeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor şi cel al ANAF. Ședința a fost convocată de deputatul Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor.

Gheorghe Ialomițianu a declarat pentru Europa FM că membrii Comisiei vor să afle ce măsuri iau cele două instituții, în condițiile în care în acest scandal apar și numele unor români.

”Să vedem ce informații au și ce demersuri fac aceste instituții și cu ce putem să-i ajutăm în Parlament, să nu fie vorba de modificări de legi. De exemplu, ANAF-ul poate să stabilească diferențe de impozite, luând în considerare conturile bancare pe care persoanele din România le-au deschis în paradisuri fiscale. Noi vrem să vedem dacă s-au făcut și demersuri la nivelul Uniunii Europene, pentru că o acțiune de genul acesta ar trebui să aibă la bază un grup format la nivelul UE, pentru că în mod individual nu se obțin rezultate foarte spectaculoase.”, spune Gheorghe Ialomițianu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul Gheorghe Ialomițianu subliniază că înfiinţarea unor firme off-shore este legală. Dar problemele apar atunci când cei care își deschid firme în paradisuri fiscale nu declară veniturile pe care le au și, prin urmare, sumele nu pot fi impozitate.

”Nu este ilegal să-ți înființezi o firmă într-un paradis fiscal. Acolo impozitele sunt mai mici, poate procedurile de înființare sunt mai simple, dar multe firme care se înființează în paradisuri fiscale, se înființează pentru a se ascunde anumite tranzacții financiare, anumite venituri. Știm foarte bine că aceste paradisuri fiscale nu oferă informații, este lipsa de transparență. Și sigur că persoanele care își deschid firme în paradisuri fiscale sunt suspecte că vor să ascundă ceva. Sigur poți să demonstrezi că totul este legal. Am văzut o persoană din România care și-a înființat firme în Panama, spunând că și-a înființat în scopul de a plăti impozit mai mic. Problema este: și-a declarat acele venituri și tranzacții în România, pentru că legea îl obligă.”, a precizat Gheorghe Ialomițianu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ANAF a anunțat deja că va verifica informaţiile din investigaţia jurnalistică “PanamaPapers. Deocamdată nu este clar câţi români sunt implicați în acest scandal, însă Paul Radu, jurnalist RISE Project, a declarat la Europa FM că ar fi peste 100 de oameni de afaceri, avocați și politicieni români.