Confidenţialitate

Documentarul “Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a câștigat Premiul Academiei Europene de Film

“colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a câștigat Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar în cadrul celei de-a 33-a ediții a galei European Film Awards și a fost nominalizat alături de “Another Round” și “Corpus Cristi” pentru distincția LUX Audience Film Award.

“Faptul că votul majoritar al Academiei Europene de Film din anul acesta teribil pentru noi toti a venit către filmul “colectiv” este pentru mine mai ales o recunoaștere a importanței jurnalismului în societatea noastră, o recunoaștere a curajului avertizorilor de integritate, o recunoaștere a dreptului cetățenilor zilelor noastre de a fi respectați și protejați de politicienii statelor lor”, a declarat regizorul Alexander Nanau.

”colectiv” este primul documentar românesc câștigător la European Film Awards. Fondată în 1988, Academia reunește peste 3,800 de cineaști din Europa.

LUX Prize a fost creat acum 13 de Parlamentul European pentru a susține difuzarea filmelor europene. Cele 3 filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel încât spectatorii din întreaga Europă să poată viziona filmele nominalizate. Până pe 28 aprilie, când va fi desemnat câștigătorul, publicul și deputații din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contând 50%. LUX Audience Film Award este susținut de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană, Creative Europe și Europa Cinemas.

“colectiv” în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR 2021, secțiunea “Cel mai bun lungmetraj internațional”. Este pentru prima dată când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film. În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul și pentru secțiunea “Cel mai bun film documentar”.

Filmul a obținut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care “It’s All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elveția, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Rolling Stone a desemnat producția românească realizată după tragedia din clubul bucureștean Colectiv drept cel mai bun film al anului 2020.

La apariția documentarului, regizorul Alexander Nanau a fost declarat om de milioane la Europa FM.

Într-un interviu cu Toader Păun, regizorul Alexander Nanau vorbește despre cum a luat naștere acest documentar și care sunt așteptările sale după ce publicul din România va lua contact cu informațiile din culisele anchetelor și dezbaterilor care au urmat în primul an de după tragedia din clubul bucureștean Colectiv:

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.