Documentul Serviciului de Informații Externe prezentat în ședința CSAT din 28 noiembrie, desecretizat de șeful statului în această seară, arată modul în care Federația Rusă a încercat să influențeze alegerile din România. Cercetări sociologice, conținut fals, țintit și rostogolit pe mai multe platforme social media, exagerări, acțiuni care să genereze panică și neîncredere.
Analiza Serviciului de Informații Externe pleacă de la alegerile care au avut loc și în alte state occidentale și în care, la ordinul Kremlinului, s-au realizat cercetări sociologice detaliate privind trendurile opiniei publice, perspectivele politice ale anumitor candidați și partide și a fost studiată legislația națională pentru a descoperi breșele unde se poate acționa.
În cazul României, considerată stat inamic de puterea de la Moscova, s-a adoptat o politică de descurajare activă față de țara noastră, arată documentul SIE.
România, o prioritate pentru acțiunile ostile ale Moscovei
România a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale Moscovei existând un interes în creștere pentru a influența agenda în societate prin propagandă și dezinformare, sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor micșcări antisistem – inclusiv prin implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică sau încurajarea nemulțumirilor la nivelul populației astfel încât să se reducă sprijinul pentru Ucraina.
România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ale Rusiei – atacuri cibernetice, scurgeri de informații și sabotaje – iar situația politică din țara noastră a fost dezbătută și în emisiunile televizate de la Moscova unde s-a lansat ideea că forțele pro-ruse din România ar putea obține peste 30 de procente la alegerile parlamentare, arată documentul.
Mesajele Kremlinului au vizat divizarea societății pe teme legate de controlul exercitat de SUA și Nato asupra României, amenințările de securitate generate de statutul de membru NATO și sprijinul acordat Ucrainei, discreditarea capacității de răspuns a NATO și României și amplificarea neîncrederii populației în capacitatea de apărare națională.
Care a fost modul de operare
Modul de operare a fost unul folosit și în alte state europene: aceeași strategie de fabricare și validare a știrii false, utilizarea de metode de popularizare și rostogolire a conținutului și conexarea eronată a evenimentelor cu vectori ucraineni – refugiați sau mișcarea de rezistență.
Cum s-a făcut totul? Prin utilizarea de materiale foto-video a căror veridicitate este dificil de probat – înregistrări cu presupuse incidente, exagerări privind amploarea acestora, rostogolirea în masă, prin aceleași conturi, pe multiple rețele de socializare – X, Telegram, Facebook, în care au fost angrenați politologi, conturi asociate bisericii sau conturi pro-ruse consacrate.
SIE arată că toate aceste acțiuni generează panică și neîncredere în autorități și manipulează mentalul colectiv.
Sursa colaj foto: DOCUMENT OFICIAL
Citește și: Klaus Iohannis a declasificat documentele prezentate în ședința CSAT. DOCUMENTE FOTO