Din decembrie, când a început campania de vaccinare, au fost puțin peste 9.100 de reacții adverse comune și generale. Coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță, spune că în cazul vaccinurilor care folosesc tehnologie ARN mesager reacțiile pot fi mai puternice după rapel decît la prima doză, în timp ce la vaccinurile clasice e inversă:
”Într-adevăr, la vaccinurile pe bază de ARN mesager, atât Pfizer cât și Moderna, frecvența reacțiilor este mai mare după cea de a doua doză, comparativ cu prima doză, dar nu neapărat pentru că sunt reacții adverse ieșite din ceea ce noi știm ca fiind reacții minore, comune, obișnuite, iar în ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca, într-adevăr frecvența reacțiilor adverse este mai rară după cea de a doua doză, comparativ cu prima doză. Vom vedea și noi din datele pe care le vom colecta în România. Din 14 aprilie va fi prima zi de rapel pentru vaccinul de la AstraZeneca”.
Pentru ca exista persoane care s-au infectat cu Sars Cov2 si dupa ce s-au vaccinat, iar acestea ar mai putea transmite boala, medicul Valeriu Gheorghita recomanda respectarea masurilor de protectie si dupa imunizare :
”Vorbim de aproximativ 7.000 de persoane care au fost diagnosticate cu infecție SARS COV 2 după prima doză, cu un interval mediu până la momentul diagnosticului de circa nouă zile. După doza a doua vorbim despre aproximativ 1.000 de persoane, reprezentând un procent de 0,08% din cei vaccinați cu doza 2. Pentru că nu avem date care să ne arate care este într-adevăr riscul de transmitere, este important ca toate persoanele vaccinate să respecte în continuare măsurile de prevenție”.