Confidenţialitate

Doctorul Mihai Craiu: Vaccinarea adolescenților va face diferența în momentul în care va reîncepe școala | AUDIO

Autorităţile ar trebui să se gândească în această vară la strategii care să prevină încă o închidere prelungită a şcolilor, care nu ar face bine copiilor – nici din punct de vedere al sănătăţii mintale, nici al nivelului de cunoştinţe acumulate. Avertismentul vine din partea medicului Mihai Craiu, invitat la emisiunea Piaţa Victoriei, realizată de Alice Iacobescu, la Europa FM.

”În perspectivă, vaccinarea adolescenților va face diferența în momentul în care va reîncepe școala pentru că, în opinia mea, și a multor altor experți în sănătate publică și mai ales în sănătate mintală a copiilor, copiii noștri, ai tuturor, nu numai din România, ci și din alte țări, nu mai suportă încă o închidere prelungită a școlilor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Mihai Craiu a subliniat că, la fel ca la adulți, vaccinarea la copii și adolescenți este facultativă. Vaccinarea copiilor şi a cadrelor didactice este cea mai bună soluţie – spune medicul Craiu. Dar cum şi cine ar trebui să ia decizia în cazul vaccinării copiilor?

Aș informa corect părintele și părintele decide dacă dorește vaccin. Dacă mă întrebați despre ce e de făcut cu un adolescent, în perspectivă, aș da răspunsul pe care îl dau tuturor părinților care mă întreabă: copilul meu, l-am vaccinat, copilul fratelui meu, și, de asemenea, aș sfătui părinții, în primul rând, să își întrebe copiii. Dacă copiii doresc ceva clar, fie că nu vor vaccinare, fie că vor, ar fi bine să îi întrebe de ce și dacă este foarte clar răspunsul, să-l și urmeze. În cazul în care există adolescenți ezitanți, alternativa poate fi o discuție cu medicul de familie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O întrebare frecventă acum, înaintea vacanţei, este cum vor merge copiii în tabere? Este obligatoriu să fie vaccinaţi? Medicul Mihai Craiu:

”Poți să mergi în tabără dacă ai avut, cumva, maladie Covid și ai anticorpi, dacă această tabără are posibilitatea de a asigura mijloacele de distanțare, deși nu știu cât e de funny să nu poți face activități la comun, și dacă această tabără nu presupune plecatul din țară. Riscul transmiterii comunitare a scăzut semnificativ, dar o tabără, cu dormit împreună în același dormitor și activități la comun în alt spațiu decât exterior poate să ducă la un risc oarecare de infectare. Nu e chiar așa de trecut riscul, nu aș minimaliza riscul, dar în același timp mă gândesc cât de mult bine ar putea să le facă copiilor speranța de revenire la normal”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.