Confidenţialitate

Dobânzile practicate de IFN, plafonate | AUDIO

Dobânzile practicate de Instituțiile Financiare Nebancare au fost plafonate. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind protecţia consumatorilor care se referă la plafonarea dobânzilor anuale efective la IFN-uri, precum şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea stabilește reguli contra dobânzilor excesive și vizează măsuri privind protecţia consumatorilor, în raporturile juridice dintre consumatori, IFN-uri şi entităţile care recuperează creanţele.

Dobânda anuală efectivă la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

Senator PSD – Daniel Zanfir – inițiator: „Nicio firmă de recuperare nu poate solicita de la debitor mai mult decât valoarea creanței. Încheiem și aici cu acea mizerie care însemna hărțuirea fără limite a celor care aveau de plătit aceste sume”.

La creditele de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27% dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR, se mai arată în proiectul adoptat.

Prin excepţie de la aceste prevederi, la creditele de consum cu o valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi.

La cele cuprinse între 5.001 lei şi 10.000 lei, acesta nu poate depăşi 0,8% pe zi, iar la cele cuprinse între 10.001 lei şi 25.000 lei, costul total al creditării poate fi de maxim 0,6% pe zi.

Valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului

Sunt IFN-uri care practică dobânzi și de 60.000%. Media dobânzilor practicate de IFN-uri este undeva la 7.000%-8.000%. Am redus drastic aceste dobânzi, ca atare, niciun cetățean care ia un credit de consum la un IFN nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate”, a mai explicat Daniel Zanfir.

Legea intră în vigoare la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Energiei: Ne pregătim de optimizarea schemei prin care prețurile la factură ar putea să mai scadă | AUDIO