Confidenţialitate

Doar două muzee din Constanța participă la Noaptea Muzeelor. Celelalte sunt închise, în semn de protest față de subfinanțarea din domeniu

Toate muzeele din Constanța, cu excepția celor militare, boicotează, pe 18 mai, evenimentul Noaptea Muzeelor în semn de protest față de subfinanțarea în domeniu.

În plus, muzeografii susțin că sunt obligați să lucreze și în timpul liber fără ca orele suplimentare să le fie plătite.

În anii trecuți, Noaptea Muzeelor aduna la Constanța zeci de mii de vizitatori.

Ghiulfer Predescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de la Adamclisi, cetățile istorice de pe litoral, toate vor fi închise de Noaptea Muzeelor. Muzeografii constănțeni spun că s-au săturat să facă voluntariat de ani de zile. Și dacă vin în timpul lor liber o fac din respect pentru oamenii care vor să admire exponatele unice în sud-estul Europei. Guvernul, însă, i-a uitat.

„Să se țină cont că noi am evitat să boicotăm Ziua Culturii și am spus că intrăm în moratoriu până se termină negocierile. Alți colegi, din alte domenii, au spus că am fost naivi”, a declarat pentru Europa Fm lidera sindicatului „Ovidiu” al muzeelor din Constanța, Oana Grigoruță. Deși premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că situația financiară a muzeografilor va fi soluționată, săptămâna viitoare, protestatarii nu renunță la boicot.

„Noi alte modalități decât să oprim activitatea, nu prea mai avem în momentele acestea mai emblematice. Pentru că Noaptea Muzeelor împlinește 20 de ani”, a mai spus Oana Grigoruță.

În timpul zilei de sâmbătă muzeele vor fi însă deschise, iar intrarea este gratuită pentru că primăria sărbătorește Zilele Constanței. Singurele muzee din Constanța care participă la Noaptea Muzeelor sunt Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Muzeul Marinei Române.

(Foto: Facebook Noaptea Muzeelor)