În România se găsesc numai 0,4% din totalul stațiilor de încărcare din Uniunea Europeană. Cele mai mult sunt în Olanda și Germania. Țara noastră are în acest moment aproape 2.500 de stații de încărcare pentru mașinile electrice, arată datele prezentate de Asociația Producătorilor de Automobile Europeni.
Asta înseamnă numai 0,4% din totalul stațiilor la nivelul Uniunii Europene. Cele mai multe, aproape 90.000, sunt în Olanda, stat cu o suprafață de șase ori mai mică în comparație cu cea a țării noastre.
Românii care locuiesc la casă și au o mașină electrică aleg să aibă o stație de încărcare în curte ca să nu mai depindă de cele publice aflate în parcarea marilor centre comerciale sau în clădirile de birouri.
O astfel de stație costă între 500 și 1.000 de euro, spune la Europa FM Mihai Mardale, specialist în zona electrificării:
„Nu vei putea să-ți pui stație de încărcare doar s-o conectezi în tabloul electric, ea are nevoie de o putere minim de 3-4 kW și atunci trebuie să te asiguri să faci un spor de putere eventual, dacă stai la casă.”
Deși a existat o creștere puternică a numărului de stații de încărcare în Uniunea Europeană în ultimii cinci ani, un plus de 180%, totalul de 307.000 este cu mult sub necesar.
Până în 2030, ținta pe care și-a propus-o Comisia Europeană pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, ar trebui să avem în total 6,8 milioane de stații de încarcare în Uniune.
România și-a propus să crească numărul acestora prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Foto: Shutterstock