Confidenţialitate

DNA respinge în bloc, propunerile Ministerului Justiției de reformare a sistemului judiciar

Direcția Națională Anticorupție respinge în bloc,  cele trei  proiecte ale Ministerului Justiției de reformare a sistemului.

Într-un punct de vedere transmis Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii anticorupție acuză că cele trei proiecte au fost întocmite
fără consultarea prealabilă a magistraților, fără o expunere de motive corespunzătoare și fără studii de impact.

Direcția anticorupție contestă eliminarea președintelui României din procedura de revocare din funcții a celor mai importanți procurori.

DNA susține că procedura de revocare a procurorului general al României și a celorllalți procurori cu funcții înalte de către Secția pentru procurori a CSM , care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea ministrului justiției – nu se justifică.

“Așa cum procedura de numire asigură echilibrul puterilor statului și rolul organului reprezentativ, profesional al procurorilor, revocarea din aceste funcții trebuie să respecte același echilibru’’, precizează procurorii anticorupție.

Ieri, ministrul Justiției Tudorel Toader a avut o întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmemans, în cadrul căreia oficialul Uniunii Europene a amintit că una dintre recomandările Comisiei Europene  făcute în ultimul raport MCV,  este ca instituția condusă de Tudorel Toader  să consulte Comisia de la Veneția în chestiuni sensibile privind Justiția.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

DNA acuză Ministerul Justiției, care a depus la Parlament Legile Justiției, că propune schimbări în evoluția carierei magistraților deși nu a făcut niciun studiu de impact în ceea ce privește evoluția resursei umane în domeniu.

Nu în ultimul rând, DNA acuză Ministerul Justiției că vrea să-i subordoneze politic pe magistrați și  să extindă răspunderea judecătorilor și procurorilor instituind  “unul dintre cele mai severe regimuri europene de răspundere juridică pentru magistrați, în absența unui sistem de asigurare pentru răspundere profesională.”

“Modificarea dispozițiilor referitoare la răspunderea materială și civilă a magistraților nu este necesară întrucât cadrul legislativ actual răspunde necesității de reglementare a răspunderii judecătorilor și procurorilor, fiind reglementate condițiile în care poate fi angajată răspunderea civilă, disciplinară și penală a acestora, cu asigurarea garanțiilor necesare respectării independenței magistraților”, susțin procurorii  anticorupție.

Punctul de vedere integral al DNA îl puteți consulta pe site-ul instituției.