Procurorul anticorupție Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă astăzi în judecată chiar de către colegii săi din DNA. Ea este acuzată de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual. În schimb, tot azi, Inspecția Judiciară a decis să infirme acțiunea disciplinară împotriva Mihaielei Iorga, acuzată că nu a înregistrat mai multe plângeri și denunțuri.
Potrivit rechizitoriului trimis Curții Supreme, procurorii DNA o acuză pe colega lor că a intervenit fără a avea dreptul în două dosare de corupție cu scopul a favoriza inculpații.
Astfel, la solicitarea expresă a unui inculpat, Mihaiela Iorga ar fi intervenit în perioada 2015 – 2017 într-un dosar instrumentat de DIICOT Ploiești pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală a celui acuzat. Ea a desfășurat activități de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT.
Anchetatorii arată că Mihaiela Iorga a purtat cu inculpatul din respectivul dosar, care era urmărit internațional, mai multe discuții informale în cadrul cărora i-a transmis ”să aibă un pic de răbdare că lucrurile nu se rezolvă peste noapte”.
A doua acuzație care i se aduce Mihaielei Iorga este cea de fals intelectual. Procurorii spun că aceasta a intervenit într-un dosar instrumentat chiar de DNA, pe care ulterior a încercat să-l preia în mod nelegal cu scopul de a tergirversa ancheta. Persoana pe care a încercat să o favorizeze este omul ed afaceri Florian Walter.
Pe de altă parte, tot azi, Inspecția Judicară a respins acuzațiile conform cărora Mihaiela Iorga nu a înregistrat mai multe plângeri și denunțuri. Totodată, Inspecția a decis că nu se îndeplinesc condițiile pentru exercitarea acțiunii disciplinare.
“În esenţă, în motivarea rezoluţiei de infirmare s-a reţinut că nu au fost încălcate norme de drept material sau procesual cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă de către procurorii cercetaţi disciplinar, din verificările efectuate în cursul cercetării disciplinare neconstatându-se, în concret, încălcarea în mod nejustificat a unor norme regulamentare ori a unor dispoziţii ori decizii cu caracter administrativ”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.
De asemenea, Inspecţia a luat decizia de infirmare şi în cazul lui Călin Nistor, procuror şef adjunct al DNA.
Iorga a fost revocată din DNA la ordinul procurorului şef, Laura Codruţa Kovesi, în iulie 2017, revenind ulterior în cadrul parchetului ca urmare a unei decizii a instanţei.
Potrivit procedurii, atunci când faţă de un magistrat se pune în mişcare acţiunea penală, CSM dispune suspendarea din magistratură.