Direcția Națională Anticorupție dezaprobă modul în care conducerea Inspecției Judiciare a gestionat datele din raportul de control desfășurat la DNA.
Comunicatul menționează că în spațiul public au apărut – încă de pe 4 octombrie – informații prezentate ca fiind concluzii ale raportului în condițiile în care documentul nu este finalizat.
“Direcția Națională Anticorupție își exprimă dezaprobarea față de modul în care conducerea Inspecției Judiciare gestionează datele conținute într-un document provizoriu, în condițiile în care acest document nu este unul finalizat și nici nu a fost asumat de vreo instituție”, arată sursa citată.
În context, DNA explică faptul că a formulat obiecțiuni față de o primă versiune a raportului, care trebuie luate în considerare la redactarea versiunii finale a documentului.
“O primă versiune a raportului a fost transmisă la data de 26 septembrie 2017, de către Inspecția Judiciară, Direcției Naționale Anticorupție, în vederea formulării de obiecțiuni. Obiecțiunile au fost trimise de către DNA Inspecției Judiciare la data de 2 octombrie 2017 pentru a fi luate în considerare la redactarea versiunii finale a raportului. Numai după valorificarea obiecțiunilor DNA raportul avizat și discutat în ședința Secției pentru procurori a CSM dobândește caracter definitiv și devine public”, se precizează în comunicat.
Conform DNA, prin prezentarea “parțială, trunchiată și scoasă din context” a unor date din raportul nefinalizat al IJ, precum și prin publicarea acestor date înainte de susținerea obiecțiunilor și a punctului de vedere de către DNA se creează o “imagine falsă” asupra rezultatului inspecției.
“Având în vedere modul defectuos de gestionare a documentului sus-menționat de către conducerea Inspecției Judiciare și pentru o informare corectă a opiniei publice, ne rezervăm dreptul de a afișa forma integrală conținând concluziile privind “managementul procurorului șef al DNA Laura Codruța Kövesi” și managementul celor doi procurori adjuncți ai DNA, din cuprinsul raportului (document provizoriu) care ne-a fost transmis la data de 26 septembrie 2017″, se menționează în documentul citat.
Inspecția Judiciară a început în luna iulie controlul la Direcția Națională Anticorupție, la solicitarea ministrului Justiției, Tudorel Toader.
Ministrul Tudorel Toader susţinea că atât la DNA, cât și la Parchetul General, nu au mai fost efectuate controale de foarte mult timp.
Controlul a vizat eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de către conducerea DNA.
La vremea aceea, ministrul Tudorel Toader declara: „Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA şi am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale. Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei, dar vă rog să reţineţi că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse şi condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârşirii faptelor de corupţie, urmând ca norma plenală să fie ultima soluţie”, a declarat ministrul Justiţiei.
Nu au lipsit, însă, speculațiile potrivit cărora ministrul Tudorel Toader ar urmări schimbarea din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Koveși, și al procurorului general, Augustin Lazăr, iar verificările nu au fost lipsite de incidente.
Șeful echipei de control a acuzat imixtiuni din partea șefului Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru.
Șefa DNA, Laura Codruța Koveși a declarat, însă, la Europa FM, că nu există un conflict între DNA și Inspecția Judiciară.
La finalul verificărilor, DNA a trimis IJ obiecțiile la raportul făcut în urma controlului.