Confidenţialitate

Constanța: 5 din cei 7 procurori DNA au cerut CSM să fie transferați la Parchetul Tribunalului Constanța, după ce Marius Voineag a numit un nou șef fără să îi consulte | AUDIO

Situație fără precedent în magistratura constănțeană. Cinci din cei 7 procurori ai DNA au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) încetarea activității și transferarea lor la Parchetul Tribunalului Constanța. Ei protestează astfel față de decizia luată de seful DNA, Marius Voineag care, fără a-i consulta, a numit, la Constanța, un șef provenit de la un alt Parchet.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cererea de încetare a activității la DNA Constanța a fost trimisă de cei cinci procurori, marți, 27 februarie. Ei solicită CSM ca din data de 7 mai să își continue activitatea la PTC. Gestul lor survine după ce, la începutul lunii februarie, șeful DNA, Marius Voineag, a anunțat numirea cu delegație, în fruntea DNA Constanța, a prim procurorului PJC, Mihail Stanciu. Fără ca procurorii DNA Constanța să fie consultați, sărind peste cutuma desemnării unui șef din rândul lor. Mandatul procurorului șef al DNA Constanța expirase.

Noul procuror șef al secției teritoriale DNA, Mihail Stanciu, ne-a declarat că respectă decizia colegilor săi. Îi apreciază si pentru decizia de a-și cere transferul din luna mai, dovedind astfel că își vor face timp pentru soluționarea dosarelor în lucru. Până atunci, Mihail Stanciu va încerca să reîntregească echipa DNA, cooptând procurori de la alte parchete din Constanța sau din țară.

Din data de 7 mai, dacă locurile celor plecați nu se vor completa, DNA Constanța rămâne cu procurorul șef numit cu delegație până în luna august, un procuror de instanță și unul care și a cerut, deja, pensionarea. Dar, numai CSM va stabili când si dacă procurorii demisionari își vor putea continua activitatea la PTC.

A apărut și o reacție politică. Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, cere demisia procurorului șef al DNA Marius Voineag

„Este fără precedent ca procurorii dintr-o filială întreagă a DNA să își dea demisiile în semn de protest față de numirea pe care Marius Voineag a făcut-o la conducerea DNA Constanța. Într-un județ cunoscut pentru cazuri de corupție la nivel înalt și rețele de influență, cum este Constanța, Marius Voineag a propus ca DNA să fie condusă de un procuror  fără experiență în combaterea corupție”, spune Stelian Ion.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Galați: Asistentă medicală, acuzată de furt după ce ar fi sustras bani, carduri bancare și vouchere de vacanță de la colegii de serviciu