Confidenţialitate

DNA cere Guvernului abrogarea OUG 7 – AUDIO

Șeful DNA, Nistor Călin, anunță joi că a informat-o pe Viorica Dăncilă și pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre faptul că Direcția Națională Anticorupție rămâne fără doi șefi de secție începând cu 20 martie, în contextul OUG 7 și le-a cerut abrogarea actului normativ.

„La data de 27 februarie 2019, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Nistor Călin, a informat primul ministru al României și pe ministrul Justiției despre situația creată la nivelul instituției ca urmare a intrării în vigoare a O.U.G. nr. 7/2019 prin care s-au modificat dispozițiile art.57 din Legea nr.303/2004, în sensul că procurorii pentru care numirea se face de Președintele României nu pot fi delegați în funcții de conducere, coroborat cu dispoziția prin care delegările în funcții de conducere încetează în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ”, se arată într-un comunicat transmis de DNA.

Potrivit sursei citate, în documentele respective se arată că, din data de 20 martie 2019, Secția de combatere a corupției și Secția judiciară penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție rămân fără procurori șefi, prin expirarea delegărilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, în cazul Secției de combatere a corupției respectiv 17.09.2018 și 14.01.2019, în cazul Secției judiciară penală).

„Interzicerea delegărilor în funcțiile de conducere va bloca activitatea Direcției Naționale Anticorupție și o va pune în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorul șef secție și implicit nu vor putea fi trași la răspundere autorii faptelor penale (introducerea art. 57 alin.71 din Legea nr. 303/2004).

Nistor Călin i-a spus Ancăi Grădinaru că va utiliza toate mijloacele legale de care dispune – chiar și deschiderea unui proces – pentru ca Direcția Anticorupție să nu rămînă fără șefii a două dintre cele mai importante secții.

Am formulat plângere prealabilă împotriva secției pentru procurori (a CSM, n.r.). În situația în care ne va fi respinsă, vom ataca în instanță hotărârea“.

Șeful DNA este invitatul de astăzi al emisiunii Piața Victoriei – de la 18:15, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Riscul e, a mai spus Nistor Călin la Europa FM, ca mai multe dosare ale procurorilor anticorupție să cadă.

Șefii de secție, potrivit domniei-sale, “verifică rechizitoriile efectuate de procurori (…), verifică rechizitoriile făcute de șefii de servicii, pot soluționa plângeri împotriva actelor de urmărire penală, plângeri formulate de petenți împotriva actelor procurorilor din cadrul secției și împotriva actelor efectuate de servicii teritoriale“.

Secțiile pot fi conduse și de adjuncți, a recunoscut Nistor Călin, dar a adăugat că “o instanță mai scrupuloasă ar putea zice <<Stai puțin, domnule – actul dumneavoastră trebuie să fie verificat de procurorul-șef de secție>>! Nu interesează, până la urmă, instanța din ce considerente la conducerea secției nu se află un procuror-șef“.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ședința din 26 februarie 2019, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea propunerilor formulate de către Direcția Națională Anticorupție de prelungire a delegărilor în funcțiile de procuror șef al celor două Secții amintite mai sus”, mai precizează DNA.

Totodată, în comunicat se mai menționează că la adoptarea acestei hotărâri s-au avut în vedere prevederile O.U.G. nr. 7/2019 care interzic delegările în funcții de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Președintele României.

Totodată, procurorii mai propun și o soluție: „În opinia noastră deblocarea acestei situații care este comună și altor unități de Parchet nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a O.U.G. nr. 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmată nu este posibilă ocuparea posturilor respective, mai ales că acestea nu au fost ocupate o perioadă lungă de timp și nu din culpa Direcției Naționale Anticorupție”.

Procurorii CSM au respins, la ședința de joi, plângerile DNA față de hotărârile Secției de încetare a delegării pentru doi șefi de secție din cadrul Direcției, au precizat surse din Consiliu. Delegările au încetat deoarece OUG le interzice in cazul funcțiilor numite de președinte.