Procurorii spun că Senatul trebuia să adopte ieri fie o hotărâre de admitere, fie o hotărâre de respingere a solicitării, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult DNA spune că soluționarea cererii a venit printr-o simplă comunicare trimisă de președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu ministrului Justiției. Acest lucru, adaăugă procurorii, este neconstituțional și echivalează cu refuzul de a se pronunța asupra cererii.
În cazul lui Dan Şova, au fost înregistrate 79 de voturi ‘pentru’ arestare și 67 ‘împotriva’, dar conducerea Senatului a anunțat că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor.
DNA spune însă că, printr-o decizie a Curții Constituționale din 2008, astfel de cereri ar trebui adoptate cu majoritatea simplă a parlamentarilor prezenți.
Procurorii mai spun că prin refuzul adoptării unei hotărâri cu privire la cererea în cazul lui Dan Şova, Senatul României ‘a blocat activitatea organelor judiciare, prin omisiunea de a-şi îndeplini atribuţiile stabilite prin Constituţie.