Direcţia Naţională Anticorupţie a lansat, astăzi, un apel în care le cere membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să aibă o reacţie fermă faţă de atacurile fără precedent care îi ţintesc pe procurorii anticorupţie, arătând că se fac afirmaţii foarte grave şi hazardate că dosarele sunt falsificate, iar în lipsa unei reacţii, ar putea fi subminată grav autoritatea judecătorească şi pusă în discuţie deontologia profesională a magistraţilor.
Potrivit DNA, atacurile îi ţintesc pe procurorii anticorupţie şi sunt declanşate de „trusturi de presă partizane ale unor curente politice sau ale unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA”.
„Este fără precedent cum trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA, fac zilnic nenumărate declaraţii publice şi comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfieraţi, calomniaţi, li se dezvăluie aspecte din viaţa privată. Tot acest climat mediatic nu a fost şi nu este unul care să favorizeze actul de justiţie, dar procurorii DNA îşi fac datoria, în ciuda acestui climat neprielnic, iar pentru a se apăra împotriva acestor atacuri, uzează de instrumentele legale care prevăd posibilitatea de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru apărarea reputaţiei sau a independenţei”, arată DNA.
Direcţia Naţională Anticorupţie subliniază că este evidentă necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare, în contextul în care se fac inclusiv afirmaţii foarte grave şi hazardate că dosarele sunt falsificate.
„Ne aflăm în situaţia în care procurorii DNA sunt agresaţi prin acuzaţii foarte grave, profund ofensatoare şi absurde în talk show-uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente şi grupuri de interese, aşa încât se poate vorbi de o presiune exercitată de persoanele cercetate asupra procurorilor şi asupra DNA de natură a submina grav autoritatea judecătorească şi a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor”, mai arată DNA în apelul adresat CSM.
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat CSM, în 27 ianuarie, să verifice dacă sunt afectate independenţa sistemului judiciar şi prestigiul magistraţilor prin afirmaţiile privind „fabricarea” unor dosare şi existenţa unui protocol de colaborare SRI-DNA.
DNA mai arată că procurorul-şef Laura Kovesi nu a participat la videoconferinţe organizate de SRI, nici săptămânal, nici ocazional şi nu are instalate în birou terminale speciale prin care să poată comunica instantaneu cu SRI – așa cum s-a speculat în presă.